El departament de Salut ha encarregat a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que anonimitzi i relacioni totes les dades sanitàries dels catalans per poder-les cedir a centres d'investigació públics amb la total garantia de confidencialitat de les dades personals.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publicava ahir una resolució del departament de Salut en la qual tant el Servei Català de la Salut (CatSalut) com l'Institut Català de la Salut (ICS) encarregaven a l'AQuAS que anonimitzés les dades dels seus pacients, relacionés les dades dels diferents registres i garantissin totalment la seva confidencialitat.

L'encàrrec concret és gestionar i anonimitzar "la informació inclosa en els fitxers que contenen dades de caràcter personal del departament de Salut, del CatSalut i de l'ICS amb dades de salut o centres assistencials d'interès per a la investigació i avaluació mèdiques per al seu posterior tractament, de manera que es mantingui la necessària protecció de les dades de caràcter personal".

El director de l'AQuAS, Josep Maria Argimon, ha assegurat en declaracions a Efe que aquest encàrrec no es relaciona necessàriament amb el polèmic projecte VISC+ de cessió de dades sanitàries amb fins científics, al qual han posat objeccions els partits de l'oposició, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i l'Observatori de Bioètica de la UB, entre d'altres. Argimon sí que ha reconegut que aquest encàrrec ajudarà a implementar el projecte VISC+, que de moment només cedirà les dades a centres d'investigació públics, encara que a llarg termini no descarta donar entrada a una col·laboració publicoprivada.

Davant les crítiques que va suscitar el projecte de cobrar per l'ús de les dades sanitàries dels catalans anonimitzats, el Departament de Salut es va fer enrere i va assegurar que únicament els utilitzaria per a investigació en centres públics, encara que pocs dies després va matisar que no tancava les portes al projecte original decobrar per elles a centres privats amb fins científics.

L'AQuAS, que gestiona el projecte VISC + (Més Valor a la Informació de Salut de Catalunya), va acordar finalment "desenvolupar el projecte en la seva totalitat tal com estava dissenyat inicialment, a través d'una col·laboració publicoprivada, com més aviat millor". Malgrat això, el conseller de Salut, Boi Ruiz es va comprometre a tornar a discutir el pla al Parlament abans de materialitzar-lo.

En l'encàrrec a AQuAS, Salut argumenta que "les característiques de la societat actual, amb els avenços tecnològics i assistencials" fan necessari "implementar un model que permeti facilitar les grans quantitats de dades que es generen contínuament en el sistema de salut de Catalunya a tots els agents que intervenen o tenen capacitat per millorar la salut de la població".

Argimon ha explicat que aquesta labor ja la ve fent l'AQuAS des de fa anys amb finalitats d'avaluació, però amb aquest encàrrec oficial garantirà encara més la confidencialitat de les dades i els podrà relacionar uns amb altres per a investigació científica. Quant a la possibilitat de subcontractar empreses, Argimon ha assegurat: "en cap cas ens plantegem que una empresa privada tingui accés a les dades, però sí podrem subcontractar alguns serveis com determinats treballs informàtics, l'elaboració d'un software, el manteniment de la infraestructura o l'anomenada seguretat perimetral".