El dissenyador Pedro del Hierro va morir ahir al matí al seu domicili de Madrid als 66 anys "per causes naturals", segons van informar a Efe fonts del grup Cortefiel, propietari de la seva firma.

El dissenyador, nascut el 3 d'octubre del 1948 a Madrid, es va retirar el 2002 quan va començar a tenir problemes de salut, i tot i que havia estat sotmès a diverses operacions de cor en els darrers anys, es trobava "molt estable", segons va assenyalar el director corporatiu del grup, Ignacio Sierra. Les restes del dissenyador es traslladaran al tanatori nord de Madrid, on serà incinerat avui en la més estricta intimitat.

Del Hierro va presentar la seva primera col·lecció el 1974, una presentació amb poca repercussió inicial, encara que anys després es va convertir en un dels dissenyadors més destacats de la passarel·la Cibeles, fins a la seva última desfilada el 2002. El grup Cortefiel distribueix els seus dissenys des del 1989, i el 1992 va adquirir la totalitat de la firma, en la qual el mateix dissenyador va col·laborar fins al 2002. El 2013, la dissenyadora Carmen March es va posar al capdavant de la direcció creativa de la marca, que actualment mostra les seves creacions a la passarel·la de Nova York.

L'última aparició pública de Del Hierro va ser el 2011, amb motiu de "Color, bellesa i temps", una mostra del Museu del Vestit que va retre homenatge a la seva prolífica trajectòria i que va incloure 25 dissenys d'alta costura firmats pel creador madrileny.

Del Hierro va saber comprendre "i posar en pràctica", com pocs dissenyadors, el "vincle" entre disseny i indústria, va destacar el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert. "La mort de Pedro del Hierro és una trista notícia per al món de la moda com a disseny, com a art i com a indústria", va assenyalar el ministre.

Wert va voler transmetre als seus éssers estimats el condol del govern. "Tots coneixíem el seu delicat estat de salut, però molt pocs esperaven un desenllaç a una edat tan primerenca", va assenyalar el ministre.

Personalitats del món de la política i la moda van lamentar ahir a través de les xarxes socials la mort de Pedro del Hierro, un dels noms fonamentals de la història de la moda espanyola, que va marcar la transició entre l'alta costura i el prêt-à-porter. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va lamentar al seu compte de Twitter el "dia trist" per a la moda i el dis-seny, marcat per la mort del dissenyador, i ha expressat el seu suport a la família i als seus amics.

La delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, va utilitzar aquesta mateixa xarxa social per fer públic el seu condol per un dels millors dissenyadors de la història de la moda espanyola, a qui va definir com un "ambaixador de la moda espanyola". Per a Ulises Mérida, un dels creadors de la Mercedes Benz Fashion Week, Pedro del Hierro ha estat "clarament" un "icona i referència" de la moda, que ha influït les generacions posteriors de dissenyadors.

"Durant els meus anys de formació, consideràvem els seus dissenys exemple d'elegància", va indicar el creador, que va remarcar l'"esperit arquitectònic" de cadascuna de les seves "inigualables creacions".