El president de la patronal Pimec, Josep González, alerta que un escenari polític a Catalunya i Espanya de fragmentació política pot dificultar la governabilitat i afectar per tant la reactivació econòmica, encara que confia en la inèrcia positiva de l'actual dinàmica financera. González es mostra preocupat pels riscos que adverteix davant d'un procés electoral que, en especial a Catalunya, es traduirà, presumiblement, en tres eleccions en un any natural (municipals, autonòmiques i generals). "No em preocupa que hi hagi eleccions, sinó el que passarà després. S'estan presentant eleccions de fins a tres nivells amb un increment del nombre de partits i amb una incertesa sobre les combinacions possibles per governar que sí que em preocupa", postil·la el president de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa.

Malgrat això, González confia que res dificulti "la inèrcia o dinàmica de millora" que percep clarament en l'economia catalana i l'espanyola. Segons la seva opinió, un altre factor de risc per a Espanya és que Europa "no acabi de trobar la marxa adequada en la seva sendera reactivadora", encara que veu amb esperança mesures ja adoptades, com les aportacions de liquiditat al mercat financer. D'una altra banda, Josep González alerta que la falta de mà d'obra qualificada a Catalunya s'accentuarà com a conseqüència de la reactivació econòmica i reclama més recursos per a la Formació Professional (FP) a fi de donar resposta a les exigències del mercat.

Formació inadequada

El president de la patronal catalana adverteix de la inadequada formació d'àmplies capes de treballadors, que no s'ajusten al perfil laboral que més demanden les empreses, immerses ara en un esforç per reindustrialitzar el teixit econòmic que també impulsen les administracions públiques. Mecànics, lampistes, electricistes i torners són alguns dels oficis que registren una alta demanda, no satisfeta per part del mercat laboral, segons constaten les petites i mitjanes empreses catalanes.

"Si es dóna un creixement econòmic important, com apunten molts estudis i com prediuen administracions i institucions, tindrem falta de personal format perquè molts treballadors amb aquest perfil mitjà de qualificacions s'han jubilat, se n'han anat o s'han reciclat en altres àmbits", adverteix González. El president de la patronal catalana assegura que, en el passat, especialment durant els anys del "boom" immobiliari, "hi va haver veritables drames per trobar gent formada" i, malgrat la destrucció de llocs de treball que han marcat els set anys de crisi, "encara costa trobar personal qualificat". Per tot això, fa una crida a les administracions a dedicar més esforços i recursos a la FP i a formar les persones desocupades perquè puguin cobrir aquests buits. "Avui es col·loca abans algú amb formació en FP que un arquitecte o un enginyer", assegura.

Josep González, que des de fa 23 anys és al capdavant de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa, es mostra optimista respecte a la força de l'actual cicle de reactivació econòmica. "És una realitat. Les empreses han augmentat les seves vendes i les seves exportacions, que continuen batent rècords. Tot fa pensar que tindrà continuïtat, perquè la caiguda de l'euro ajuda més el procés exportador", assenyala.