Els pacients del sistema sanitari català podran oposar-se a que la Generalitat de Catalunya cedeixi dades mèdiques del seu historial particular per a recerca, encara que aquestes siguin anònimes.

Així ho va explicar ahir al matí, en declaracions a Catalunya Ràdio, Josep Maria Argimon, director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària del Departament de Salut. Durant una entrevista, Argimon va explicar que el Departament de Salut donarà "el dret d'oposició", de manera que tota persona pugui optar per no donar les seves dades.

Aquest és un dret que, tractant-se de dades anònimes, no està recollit per la llei, però que la Generalitat reconeixerà als usuaris, va explicar. Caldrà omplir un formulari que cada usuari es podrà baixar i que, segons Argimon, podria estar disponible aquest mes d'abril.

El formulari

El director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària va avançar que en les properes setmanes, des del Departament, es publicarà "un formulari perquè puguin baixar-lo i dir "escolti, jo no vull que aquestes dades s'utilitzin per a la recerca"", va puntualitzar.

Segons Argimon, l'Agència de Qualitat Sanitària només preveu la possibilitat de cedir dades per a recerca a centres públics, i va assegurar que "tindrem un registre públic de qui ho demana, per què ho demana, quin finançament hi ha darrere, si és un finançament europeu, si no, etc.".

Al mateix temps va matisar que "això és prou important, i és una base de dades pública", va afegir. Es tracta de dades que sempre hauran estat sotmeses a un tractament informàtic per tal de fer-les completament anònimes.

La cessió a tercers de les dades personals ha de tenir el consentiment previ de cada afectat. Entre els fitxers que se cediran per a la recerca hi haurà per exemple el registre de voluntats anticipades, el de patologies específiques, de salut laboral, de programes de detecció precoç del càncer, de llistes d'espera, de malalties minoritàries, de causes de mort, de reproducció assistida, d'avortaments i de pacients amb VIH, entre d'altres malalties en fase d'estudi.