Un segon dels tres espeleòlegs que es trobaven accidentats al fons d'un barranc de l'Atles marroquí, a la regió d'Uarzazate, va morir ahir a la tarda, just quan arribaven al lloc set agents espanyols especialitzats en rescat de muntanya. La mort de José Antonio Martínez Jiménez, un inspector de policia de 41 anys, s'afegeix a la de Gustavo Virués, un advocat de Cadis de la mateixa edat. Per la seva banda, Juan Bolívar Bueno, també agent de policia i de 27 anys, va ser rescatat amb vida.

Encara que s'havia informat en un primer moment que les tasques de rescat no començarien fins aquest matí pels riscos que suposaven, els set agents de la guàrdia civil i la policia nacional es van posar a treballar amb les últimes hores de llum del dia i van aconseguir rescatar viu Bolívar. Fonts diplomàtiques espanyoles van dir que Bolívar, que es troba "físicament bé", va poder sortir del barranc per si mateix, sense haver de ser portat a coll pels agents de rescat.

Ahir a la nit estava previst que el supervivent fos traslladat a Uarzazate, segons va informar el ministeri espanyol de l'Interior. El rescat es va haver de fer en una ambulància per les pistes que uneixen el lloc amb la ciutat més propera, Uarzazate, on hi havia preparada una habitació d'hospital.

El barranc es troba al terme de Tarmest, un llogaret berber dins de la zona rural d'Iminulauen on hi ha molt poques carreteres practicables i la major part de la xarxa viària són pistes per les quals només circulen mules o tot terrenys.

Bolívar es troba físicament bé, van insistir les fonts, però sofreix d'hipotèrmia i d'estrès postraumàtic, per la qual cosa el seu repòs és, hores d'ara, imprescindible.

Les baixes temperatures en aquesta regió muntanyenca encara amb neu i gel, a més a més de l'orografia dificultaven el rescat. No obstant això, els set especialistes arribats aquesta tarda des d'Espanya després d'unes complicades negociacions de gairebé dos dies per obtenir permís del Marroc, es van posar a la feina i van aconseguir treure a Bolívar.

De totes maneres, al tancament d'aquesta edició es preveia que es postergués fins avui el trasllat dels cadàvers, ja que l'operació serà molt més complexa i cal pensar també en la seguretat dels participants. Els cossos es troben al fons d'un barranc de 400 metres de profunditat, amb parets molt estretes en alguns punts i en els quals desplaçar-s'hi és extremadament difícil.