L'atur registrat a Catalunya ha baixat aquest mes de març un total de 9.469 persones respecte del mes de febrer, i es va situar en les 571.655, segons les dades facilitades ahir pel Ministeri d'Ocupació. Aquesta caiguda mensual és la més gran dels últims 19 anys, des que va començar la sèrie històrica el 1996, i també la caiguda interanual més elevada en un mes de març aquestes dues últimes dècades, ja que va disminuir en 52.812 persones. Catalunya acumula ja 21 mesos seguits de caigudes interanuals de l'atur. A l'estat, el descens ha estat de 60.214 persones, la reducció més gran en 13 anys, i l'atur se situa en els 4,45 milions de persones.

Les xifres publicades ahir pel ministeri de Treball suposen la millor dada absoluta des del 1996, que és quan comença la sèrie històrica, amb un descens mensual de l'1,63%, el millor percentatge des del 2005, i un descens interanual del 8,46%, la millor dada des de l'any 2000. Això fa que Catalunya sumi 21 mesos consecutius de caigudes interanuals de l'atur, des del juliol del 2013. Al conjunt de l'estat, l'atur registrat va baixar en 60.214 persones, el descens més gran en aquest mes des del 2002, i ara hi ha 4,45 milions de persones sense feina, l'1,33% menys que al febrer i el 7,17% menys que el març de l'any passat. En els últims sis anys, l'atur al març havia crescut una mitjana de més de 35.000 persones.

En el terreny de les valoracions, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va insistir a assenyalar que està "molt content" després de conèixer aquestes dades, que afecten l'"activitat, la riquesa o la recaptació" del país, encara que va insistir que cal seguir treballant "amb intensitat" perquè continuï disminuint l'atur. El president espanyol va recordar que quan el PP va arribar al govern, l'atur augmentava el 9,2% l'any, i que ara està reduint-se el 7,2%, i va explicar que la tendència ha canviat, tot i que ha deixat clar que cal "seguir perseverant per aconseguir l'objectiu que més de 500.000 persones puguin començar a treballar aquest any". Si es compleix aquest objectiu en un any marcadament electoral, un milió de persones haurà trobat feina entre el 2014 i el 2015, segons va destacar el president del govern, abans d'afegir que es tracta d'aconseguir en quatre anys la xifra de 20 milions de persones treballant. "Anem pel bon camí. Però cal perseverar perquè hi ha molta gent que encara no treballa, però ja hi ha esperança que puguin trobar una feina", va afegir.

No comparteix aquest triomfalisme el PSOE, que ahir va afirmar que "no s'entén" que l'atur juvenil hagi augmentat en 3.032 persones, un creixement que segons el partit confirma el fracàs del programa de Garantia Juvenil. En un comunicat, la secretària d'Ocupació del PSOE, Luz Rodríguez, va criticar l'any de retard amb què el govern ha implantat el programa, la mala gestió, va asseverar, "es manifesta en la seva escassa incidència, ja que a final del 2014 tan sols estaven registrats 20.660 joves, el 2,6% dels potencials beneficiaris".

Per la seva banda, CCOO i la UGT van coincidir a assenyalar que el descens de l'atur el mes de març reflecteix la contractació estacional de Setmana Santa, "amb el 83% dels contractes temporals", i a considerar que no representa una millora de la situació del mercat de treball. "Des de la UGT de Catalunya no podem valorar positivament aquestes dades, ja que responen a l'inici de la Setmana Santa a final de març, l'increment del turisme i els requeriments del sector serveis, amb l'arribada del bon temps" assenyala aquest sindicat.

CCOO destaca que la variació interanual "és de 43.485 contractes més, dels quals només 8.686 són indefinits, menys del 20%" i alerta "sobre la insuficient solidesa del nostre mercat de treball que es demostra per l'excessiva temporalitat dels contractes registrats per l'estacionalitat de l'ocupació". CCOO avisa que 64.600 persones a l'atur han perdut prestacions i subsidis en un any i que el febrer del 2015 es va tancar amb 335.311 persones parades a Catalunya que rebien algun tipus de prestació per desocupació.

CCOO reitera la necessitat d'una Prestació d'Ingressos Mínims de caràcter estatal que hauria de complementar-se a Catalunya amb la Renda Garantida de Ciutadania com a resposta al creixent nombre de persones a l'atur i desprotegides. De la seva banda, la UGT denuncia que cada cop hi ha més treballadors pobres, amb feines més precàries i amb situació de més vulnerabilitat, i persones en situació de desocupació més desprotegides i amb menys recursos.

La CEOE va demanar continuar amb mesures de flexibilitat "que garanteixin avenços en la capacitat d'adaptació de les empreses als cicles econòmics i que possibilitin la creació d'ocupació". En aquest sentit, la patronal demana "canvis d'abast que facin més eficient i flexible el mercat laboral".