L'operació policial dels Mossos d'Esquadra ha permès desarticular un cèl·lula jihadista "completa i estructurada" vinculada a Estat Islàmic que tenia la voluntat d'atemptar a Catalunya. Entre els 11 detinguts n'hi ha 5 d'origen marroquí però la resta són conversos, 5 espanyols i un paraguaià. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que es tracta de persones que s'han convertit a l'islam i que no pertanyen a famílies amb ascendència de països musulmans, una "realitat que pot sorprendre" però que cal "afrontar". El grup també es dedicava a "captar" joves i radicalitzar-los a través de "xerrades". Els 11 detinguts seran traslladats el proper divendres per la tarda a l'Audiència Nacional.

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat la primera cèl·lula jihadista que tenia la voluntat de cometre atemptats a Catalunya. Aquest és el "punt d'inflexió" que el conseller ha remarcat en comparació amb la resta d'operacions que s'han fet fins ara per part dels diferents cossos policials.

La cèl·lula tenia tres funcions: "captava joves i els radicalitzava, els enviava a l'Iraq i a Síria, i s'havia constituït per atemptar a Catalunya". Espadaler, però, ha especificat que "la cèl·lula ha estat en tot moment controlada i que no hi hagut risc en cap moment per a la població". Feia 13 mesos que els Mossos els seguien de ben a prop.

El conseller també ha destacat que entre les persones detingudes hi ha 5 marroquins, 5 de nacionalitat espanyola i 1 de nacionalitat paraguiana". És a dir, hi ha "conversos" que provenen de famílies espanyoles -i catalanes- sense cap ascendència musulmana que s'han convertit a l'islam i estaven disposats a cometre atemptats a Catalunya. Es tracta d'una "realitat" que "pot sorpendre" però sobre la qual cal "treballar i reflexionar".

El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha explicat que la cèl·lula captava i radicalitzava joves a través de "xerrades", a banda de comptar amb mecanismes més coneguts com ara les xarxes socials. Trapero, que ha matisat que tots els detalls de la investigació estan sota secret de sumari, ha aclarit que els indicis que els detinguts pretenien atemptar a Catalunya els investigadors els tenien clars "abans de fer els escorcolls". El comissari no ha volgut revelar quins eren els objectius ni tampoc quan es pretenien dur a terme els atacs.

L'operatiu, que ha començat aquesta matinada, s'emmarca en una investigació iniciada ara fa un any i tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional. En el dispositiu en el qual hi han participat fins a 360 mossos d'esquadra s'han practicat detencions a les localitats de Terrassa (6), Sabadell (1), Sant Quirze del Vallès (1), Barcelona (2) i Valls (1).

També en aquests municipis fins al moment s'han realitzat 16 entrades i perquisicions. S'han fet entrades a 11 domicilis i cinc locals, on els investigadors han intervingut divers material de rellevància per a la investigació.

Els detinguts són 10 homes - un d'ells menor d'edat - i una dona amb edats compreses entre els 17 i els 45 anys. Cinc són de nacionalitat espanyola, cinc de nacionalitat marroquina i un és paraguaià. Es dóna la circumstància que quatre dels cinc espanyols així com el detingut paraguaià són conversos a la religió musulmana.

A vuit de les persones detingudes (en aquest cas, tots són homes) se'ls acusa de "pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes" i "captació i adoctrinament d'altres persones per ésser enviades a lluitar a zones de conflicte o per incorporar-se a la cèl·lula desarticulada". A algunes d'aquestes persones, a més, se'ls acusa "de preparació per cometre estralls amb finalitat terrorista".

Així mateix, a altres detinguts se'ls acusa de "incitació al delicte de terrorisme", "col·laboració amb organització criminal amb finalitats terroristes" i "encobriment dels delictes esmentats anteriorment".

Les persones detingudes en aquesta operació estarien relacionades amb els tres joves que ja van ser detinguts el 15 de desembre de 2014 a Bulgària, concretament a la frontera amb Turquia, per ordre del mateix Jutjat número 1 de l'Audiència Nacional, quan s'estaven desplaçant a Síria per integrar-se a l'organització terrorista Estat Islàmic/DAESH. D'altra banda, una altra persona vinculada amb la mateixa cèl·lula ja es trobaria actualment lluitant a Iraq, incorporada a les files de l'Estat islàmic/DAESH.