Els bàndols rivals del Iemen lluiten carrer a carrer per aconseguir el control de la ciutat meridional d'Aden, epicentre d'un intens conflicte que manté en l'aire la possibilitat de l'enviament de l'ajuda humanitària a les víctimes.

Ahmed al Asiri, el portaveu de la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita i que està atacant posicions dels rebels xiïtes houthis, va dir en la seva roda de premsa diària a Riad que l'objectiu principal de les forces és implantar la seguretat a Aden. A més, va acusar els membres del grup xiïta de bombardejar zones civils i també hospitals en aquesta ciutat. Com a part d'aquest objectiu, va dir Al Asiri, la coalició àrab està "atacant tota agrupació de forces que doni suport als houthis", entre les quals va incloure les partidàries de l'expresident iemenita Ali Abdul·là Salih, per evitar l'arribada de reforços a Aden. En aquest sentit, milicians tribals i altres forces lleials a l'actual mandatari del país, Abdo Rabu Mansur Hadi, van avançar ahir des de diversos punts del país cap a Aden, amb l'objectiu de defensar-la dels milicians houthis.

Font tribals van informar que els reforços van arribar des de les províncies d'Abien i Shebua, a l'est d'Aden, i des Lahesh i Taiz, al nord. Ahir, els combats a la ciutat es van centrar al barri d'Al Muala, on hi ha el principal port d'Aden. Aquestes circumstàncies de violència han provocat que la ja complicada situació humanitària que vivia el Iemen abans del conflicte hagi empitjorat fins a límits gairebé insostenibles, sobretot a causa de les dificultats que tenen les ONG internacionals d'enviar ajuda al país. El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) va informar ahir que està omplint un avió de càrrega a Amman amb 24 tones de material mèdic per tractar 1.500 ferits i va explicar que espera que el contingut arribi avui. A més, el portaveu de la coalició àrab va assenyalar que també s'està esperant l'arribada d'un vaixell procedent de Djibouti amb ajuda humanitària.

Ahir, l'Organització Mundial de la Salut va xifrar en almenys 549 les persones que han mort i 1.707 les que han resultat ferides des del 19 de març, quan els houthis van bombardejar el palau presidencial d'Aden, on es refugiava Hadi després d'haver fugit de Sanà, presa pels rebels xiïtes. "Les dades amb què comptem inclouen el que s'ha registrat des del 19 de març fins al 3 d'abril, però sabem que és una estimació a la baixa i que hi ha més víctimes que no s'han pogut comptabilitzar", va subratllar en roda de premsa a Ginebra el portaveu de l'OMS, Christian Lindmeier.