Alguns dels onze detinguts avui en diverses localitats de Catalunya per terrorisme jihadista tenien als seus mòbils fotos d'edificis d'institucions públiques de Barcelona, que podrien haver estat l'objectiu dels seus atacs, segons han informat a Efe fonts jurídiques.

Els arrestats, que divendres passaran a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, formaven suposadament part d'una cèl·lula jihadista que tenia la "voluntat explícita" d'atemptar a Catalunya, tot i que no suposava cap perill perquè estava controlada des de fa tretze mesos, segons la Generalitat.

Hi cap la possibilitat que alguns d'aquests objectius haguessin estat edificis públics que els jihadistes havien vigilat prèviament, tal com apunten les fotografies intervingudes avui pels Mossos d'Esquadra durant l'operació desenvolupada a les poblacions barcelonines de Terrassa, Sabadell, Barcelona i Sant Quirze del Vallès i a Valls (Alt Camp).

El conseller català d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que es tractava d'una cèl·lula "operativa, amb voluntat contrastada d'atemptar a Catalunya", que també es dedicava a captar joves per radicalitzar-los en el jihadisme, així com enviar-los a combatre amb l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq.

El conseller ha subratllat que la voluntat "contrastada" i "explícita" dels detinguts de cometre un atemptat no era una "amenaça genèrica", sinó que s'havia acreditat, prèviament a l'operació d'avui, la seva intenció de perpetrar "accions concretes", que podrien correspondre a aquests edificis, que les fonts no han concretat.

Els detinguts, entre ells un menor de 17 anys i una dona, són cinc ciutadans espanyols -quatre convertits al islam, un d'ells el presumpte capitost-, cinc marroquins i un paraguaià -també convertit-.

La cèl·lula, que es dóna per desarticulada, és responsable d'haver enviat al desembre passat a combatre a Síria tres joves, que segueixen a la presó després de ser detinguts quan es trobaven a Bulgària, de camí a Síria, via Turquia.

El grup també havia aconseguit enviar a l'Iraq un altre combatent, que està incorporat a les files de l'Estat Islàmic-DAESH.