El ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, va reconèixer "disfuncions en la gestió" del rescat dels espeleòlegs al Marroc, però va assegurar que el seu departament "ha fet tot l'humanament possible perquè aquest desenllaç" no es produís. Va explicar que l'avió que va traslladar policies i guàrdies civils al Marroc per ajudar en les tasques de rescat "no va ser allà" en el moment en què els hauria "agradat".

"Hi ha hagut, com es produeix en totes les desgràcies, disfuncions en la gestió", va dir, i va assegurar que el Marroc "s'ha abocat" en aquest assumpte. El cap de la diplomàcia espanyola va assenyalar, davant les crítiques del Sindicat de Policia Unificat (SUP) sobre la gestió del govern en les tasques de rescat, que el ministeri va demanar autorització per al vol que havia de traslladar policies i guàrdies civils tan bon punt l'avió va estar preparat. Segons va assenyalar, en un primer moment hi va haver "una primera notícia de les més altes instàncies marroquines" que aquesta autorització es produiria immediatament.

"Les autoritats marroquines no tenien el més mínim interès que el desenllaç fos aquest, sinó el contrari", va apuntar. No obstant això, va assenyalar que "s'haurà de veure què és exactament el que ha passat". "Ells s'hi han abocat, si tenien o no mitjans jo no ho sé, ho ha portat Interior directament, han considerat que podien fer-ho, per desgràcia no ha estat així", va aclarir.

El policia nacional i espeleòleg que va sobreviure a l'accident en un barranc del Marroc va tornar a Espanya, i la repatriació dels cossos dels seus dos companys morts s'ha retardat després que les autoritats marroquines hagin decidit que se'ls practiqui l'autòpsia.

També va tornar a Espanya la major part del grup de 16 espeleòlegs experts en rescat que es van traslladar per assistir els accidentats, amb la frustració de no haver pogut ajudar els seus companys i amb crítiques cap a la gestió dels governs espanyol i marroquí en la gestió de l'operació.

El policia nacional i espeleòleg Juan Bolívar va arribar en un avió noliejat per la policia, en què també anaven agents dels Grups Especials d'Operacions (GEO) que havien arribat diumenge al Marroc per ajudar en les tasques de rescat en aquest barranc, situat a la localitat de Tarmest, a la província de Uarzazate, a l'Alt Atles Central.

Bolívar -que va ser rebut pel ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz- havia abandonat pel seu propi peu al matí la Clínica Chifa de Uarzazate, on es recuperava des de diumenge a la nit després de passar diversos dies al fons del barranc, amb hipotèrmia i estrès posttraumàtic, encara que no presentava cap lesió.

Autòpsia de les víctimes

Pel que fa als cossos dels dos muntanyencs morts, Gustavo Virués i José Antonio Martínez, no seran repatriats directament a Espanya. Els cossos seran sotmesos a una autòpsia a l'hospital de la ciutat meridional de Marràqueix, a unes tres hores de Uarzazate per carretera, ja que aquesta localitat disposa de millors infraestructures mèdiques.

Els seus familiars desitjaven repatriar-los el més aviat possible però el Marroc ha imposat que se'ls practiqui una autòpsia, un procediment habitual quan hi ha morts violentes, encara que sigui per accident.