El Govern català va avisar ahir el president Mariano Rajoy que les "amenaces" serveixen de poc en política europea perquè tot és "canviant", ja que a Europa s'han creat nous Estats, a l'hora que va confirmar que al juliol revelarà els "plans de contingència" davant una eventual independència.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va replicar així a Rajoy, qui va advertir dilluns que la declaració unilateral de sobirania que preveu el full de ruta pactada entre CDC i ERC seria recorreguda davant el Tribunal Constitucional i "mai" no seria reconeguda per Europa.

"L'experiència ens diu que a Europa s'han acabat acceptant coses que també es deia que no s'acceptarien mai" i s'han creat "estats que mai existien", per la qual cosa "aquestes asseveracions amb aquesta contundència com la de Rajoy, en el que fa referència a la política internacional, funcionen poc", va dir Homs. El també conseller de Presidència va criticar a Rajoy que només faci "declaracions i amenaces" sense llançar, segons el seu parer, cap proposta per a Catalunya, a l'hora que li ha demanat de nou que "almenys per una vegada" es comprometi públicament a respectar el que digui el poble català a les urnes el 27 de setembre que ve.

Homs també va confirmar que el Govern treballa, tal com va avançar ERC, en "plans de contingència" per als diferents escenaris posteriors a les eleccions del 27 de setembre en cas d'una victòria de l'independentisme, un treball que ha dit que es farà públic entre "juliol i setembre".

Sense entrar en detalls, Homs va explicar que aquests plans inclouen aquelles qüestions relacionades amb les "estructures d'Estat" i es desenvolupen a partir dels dos comissionats creats recentment, el de la Transició Nacional i el de la Transparència.

El conseller va comparèixer en l'habitual conferència de premsa de cada dimarts després d'un Consell Executiu presidit ahir per la vicepresidenta, Joana Ortega, en absència del president Artur Mas, de viatge oficial a Nova York.

Quan fa un any de la defensa al Congrés de la petició de traspàs de competències a la Generalitat per organitzar referèndums a càrrec de Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA), Homs ha negat que el bloc sobiranista estigui més dividit avui que llavors: "No tinc aquesta impressió, encara que no sé si em correspon a mi fer un judici".