El jove de 18 anys de Monistrol de Montserrat que el desembre passat va ser detingut a Bulgària quan viatjava a Síria per incorporar-se a l'Estat Islàmic havia estat captat per la cèl·lula gihadista desarticulada ahir pels Mossos d'Esquadra a Catalunya. El noi, Jaique Guimaraes, d'origen brasiler, va ser arrestat aleshores amb dos joves més de Terrassa, de nacionalitat marroquina, quan tots tres es disposaven a entrar a Turquia.

La captació i adoctrinament de joves per enviar-los a Síria i a l'Iraq era un dels objectius de la cèl·lula islamista desmembrada, que també tenia la voluntat explícita d'atemptar a Catalunya, principalment a Barcelona, encara que ja no suposava cap perill perquè estava controlada des de fa tretze mesos, segons la Generalitat. En total, ahir es van detenir onze persones a la capital catalana, Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Valls.

En una roda de premsa, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va assegurar ahir que es tractava d'una cèl·lula "operativa, amb voluntat contrastada d'atemptar a Catalunya". El conseller va subratllar que la voluntat "contrastada" i "explícita" dels detinguts de cometre un atemptat no era una "amenaça genèrica", sinó que s'havia acreditat, prèviament a l'operació d'ahir, la seva intenció de perpetrar "accions concretes".