La ponència de la futura Llei electoral s'allarga. Tot i que estava previst que ahir es tanqués, els grups van optar per traslladar la data límit a dimarts, quan s'acabaran de perfilar els dos darrers títols per fer al darrer ple d'abril el debat de totalitat amb el projecte de llei sense sistema electoral, deixant que els partits presentin cadascun el seu com a esmena. En la sessió d'ahir, però, es va incloure dins el projecte de llei fer incompatible ser diputat i alhora senador, tant per elecció com per designació parlamentària, com és el cas de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. En canvi, es podrà ser diputat i alcalde, com és el cas de Dionís Guiteras, que és al capdavant de l'Ajuntament de Moià. El text també preveu reduir el sou dels parlamentaris que tinguin feines retribuïdes fora de la cambra.

Una altra de les qüestions que es va tancar ahir és que la Llei obligui a regular el sou dels diputats que tinguin altres retribucions. Així, el projecte que arribarà al ple contemplarà que el Parlament haurà de reduir el sou d'aquells parlamentaris que tinguin una compatibilitat laboral i, per tant, facin feines retribuïdes fora de la cambra. Amb aquests aspectes tancats, els grups deixen per a dimarts vinents la negociació dels títols referits al procediment electoral i a la despesa. En aquests apartats és on s'ha de contemplar o desestimar la possibilitat d'implantar el vot electrònic o la urna mòbil per a gent que no es pugui desplaçar als col·legis, i on s'ha d'establir si hi ha un límit de despesa per a les campanyes dels partits i quines subvencions reben per aquests processos.

Si tot va com aquest dimecres han previst, dimarts es tancarà definitivament la ponència, passant així el text del projecte de Llei al darrer ple del mes d'abril perquè es faci el debat a la totalitat i s'obri un període d'esmenes. La norma arribarà, però, sense cap proposta de sistema electoral concreta, i serà cada partit qui presentarà el seu model propi en forma d'esmena a l'articulat de la Llei. Tant per poder aprovar la part tractada a la ponència com per tenir un nou sistema electoral, el ple necessitarà 90 diputats -dos terços de la cambra-, cosa que deixa el text amb un final incert.