La plataforma de suport als vuit "indignats" condemnats pel setge al Parlament han convocat per als pròxims dies una sèrie de mobilitzacions que culminaran el diumenge 19 d'abril amb una cadena humana que envoltarà els accessos a la cambra catalana.

Familiars dels vuit joves condemnats a tres anys de presó pels actes d'assetjament a diputats del Parlament del juny del 2011, quan milers de persones van encerclar la cambra catalana en protesta per un ple que obria la porta a les retallades, van presentar ahir en roda de premsa el calendari de mobilitzacions. Els "indignats" van ser inicialment absolts per l'Audiència Nacional, però el Tribunal Suprem (TS) va revisar la sentència i va acabar condemnant-ne vuit a penes de tres anys de presó per un delicte contra les altes institucions de l'Estat.

La setmana de mobilitzacions de suport als condemnats pel setge al Parlament s'iniciarà dissabte que ve amb concentracions solidàries a diverses ciutats espanyoles, i en el cas de Barcelona tindrà lloc davant la seu de CDC. Dilluns vinent, la plataforma ha cridat a una enganxada de cartells en solidaritat amb els condemnats pel setge al Parlament i dimecres 15 s'organitzaran concentracions solidàries a tot Catalunya. Per al diu-menge 19 d'abril al migdia -dia que, a diferència del 15 de juny del 2011, no hi haurà activitat parlamentària-, s'ha convocat una cadena humana que envoltarà la cambra catalana, en la qual els assistents hauran de lluir alguna peça de roba groga, color elegit com a emblema de les mobilitzacions a favor dels condemnats.

De la seva banda, les defenses dels vuit condemnats han presentat escrits davant el Tribunal Suprem per reclamar la nul·litat de la sentència i, paral·lelament, han recorregut la sentència davant el Tribunal Constitucional (TC), amb la intenció d'arribar fins al Tribunal d'Estrasburg si és necessari, ha explicat l'advocada Laia Serra. Un cop l'Audiència Nacional iniciï els tràmits per a l'execució de la sentència, els advocats demanaran la suspensió per evitar l'ingrés a la presó dels vuit condemnats fins que no es resolguin els recursos i peticions de nul·litat presentats.

En roda de premsa, l'advocada Laia Serra va qualificar la sentència del Suprem d'"aberrant", que lamina drets fonamentals reconeguts a la Constitució en un cas "excepcional i polític". Els familiars dels condemnats, de la seva banda, van relatar l'"angoixa" que viuen des de la seva detenció l'any 2011 per participar en una protesta que consideren "pacífica".