L'expresident de la Junta d'Andalusia i exconseller d'Economia i Hisenda José Antonio Griñán va declarar ahir, després de comparèixer com a imputat en el cas dels ERO al Tribunal Suprem, que les irregularitats amb aquestes ajudes no van respondre a un pla, però que sí que hi va haver "un gran frau" i, per tant, van haver de fallar els controls.

El senador socialista va fer aquestes declaracions als periodistes després de negar davant el jutge del cas ERO a l'alt tribunal haver vist informes de la Intervenció de la Junta alertant d'irregularitats en relació amb aquestes ajudes públiques.

En una compareixença d'unes quatre hores Griñán va diferenciar entre la gestió pressupostària, dins la qual va defensar les anomenades Transferències de Finançament (forma de pagament dels ERO), que corresponia al seu departament d'Economia; i la gestió de la despesa concreta d'aquestes ajudes, que és on hi va haver irregularitats concretes que ell desconeixia i que corresponia a una altra conselleria. Sobre els informes en què la Intervenció General de la Junta advertia sobre irregularitats en la gestió de subvencions, Griñán va negar haver-les sabut perquè, va dir, no contenien cap proposta d'actuació directa per a la seva conselleria.

"Jo vaig rebre memòries anuals que es van elevar al Consell de Govern" en què es deia que aquells defectes que existien es posarien en coneixement de les conselleries afectades, va dir. El Govern andalús li va dir llavors a la Intervenció, que si no li feien cas les conselleries o estimava que hi havia frau, que elevés informe d'actuació, va assenyalar Griñán.

A la sortida de la compareixença i en declaracions als mitjans de comunicació que l'esperaven davant del Suprem, el senador va dir també que "no hi va haver un gran pla, però hi va haver un gran frau, i això vol dir que alguns controls van haver de fallar". A més, va afegir que rebutja "tots els fets irregulars que s'han produït en l'execució d'una partida pressupostària". Al temps, es va mostrar satisfet "d'haver pogut aclarir en seu judicial" que "l'actuació de la Conselleria d'Hisenda i de la Presidència de la Junta d'Andalusia van ser en tot moment d'acord amb la llei perquè Hisenda no és un òrgan de fiscalització d'altres departaments".

En l'àmbit personal, Griñán va assenyalar que "el mal ja està fet, i encara que estic content amb la declaració lamenta molt que s'hagi donat una situació dolenta per a mi i per a la meva família, un calvari". El magistrat instructor del cas, Alberto Jorge Barreiro, ha citat davant el Tribunal Suprem cinc aforats, dels quals dos ja han comparegut: els diputats José Antonio Viera (exconseller d'Ocupació) i l'esmentat Griñán. A més d'ells compareixeran en els pròxims dies un altre expresident andalús, Manuel Chaves (el dia 14 d'abril), i també els exconsellers Gaspar Zarrías (dia 16) i Mar Moreno (dia 21), tots com a imputats.