El President de la Generalitat, Artur Mas, se'n va "raonablement satisfet" del seu viatge a Nova York per haver notat "interès" en els contactes discrets que ha mantingut amb grups d'opinió, inversors, intel·lectuals i mitjans de comunicació per explicar el procés independentista.

"En el moment en què hi ha interès, l'hem d'aprofitar perquè ens hem d'explicar molt. La causa catalana al món no està guanyada, sinó que s'ha de guanyar cada dia", va subratllar ahir el President català en declaracions als periodistes després de visitar el museu del memorial dels atemptats de l'11 de setembre del 2001. "Hi ha interès pel que passa a Catalunya i pel que vol fer, i hi ha ganes de comprendre-ho. Nosaltres hem d'explicar-nos i, a partir d'aquí, continuar, que d'això es tracta", va insistir.

Mas va dedicar la jornada de dimecres a Nova York a mantenir una sèrie de reunions amb diferents grups d'opinió, que prefereix mantenir en l'anonimat perquè "ells mateixos van demanar la màxima discreció, per raons que els concerneixen a ells". No obstant això, sí que va aclarir que es tracta d'"inversors ordinaris de tipus financer, immobiliari, turístic i industrial, think tanks, o organismes que es dediquen a promoure idees i aproximacions intel·lectuals per abordar temes molt diversos, i gent de temes de relacions internacionals i dels mitjans de comunicació que també tenen interès a conèixer la nostra versió". Un d'aquests mitjans ha estat la ràdio pública dels Estats Units, que el va entrevistar ahir, però també va mantenir un contacte amb el grup Bloomberg, on va dir que espera evitar una declaració unilateral d'independència i confia que els països més grans de la Unió Europea convencin Espanya de negociar la separació.

"Vaig fent de tant en tant una crida a una possible mediació de futur, però primer hi ha un pas previ que passa per les urnes a Catalunya", va explicar Mas referint-se a les pròximes eleccions autonòmiques del 27 de setembre.

"Si el procés continua -després dels comicis- és quan insistiré en aquest concepte que l'Estat espanyol ha de ser ajudat per gent de fora per poder seure a la taula de manera civilitzada i poder parlar d'acords", va afegir.

Mas va voler acabar el seu viatge amb una visita al memorial dels atemptats del 2001 a Nova York per fer un "acte simbòlic" d'homenatge a les víctimes, però també per recordar que Catalunya té una "molt llarga tradició, més que centenària, de la cultura de la pau i la fraternitat". "Nosaltres també tenim el nostre 11 de setembre, que va ser fa 300 anys, quan vam patir la derrota militar i, a través del dret de conquesta, l'aniquilació de les nostres llibertats, del nostre dret, de les nostres institucions i, fins i tot, de la nostra llengua", va dir referint-se a la caiguda de Barcelona el 1714. Per aquest motiu, Mas va recordar, "amb tota la modèstia possible", que quan l'expresident dels Estats Units Bill Clinton va dir que el futur del món "seria català o talibà", es referia a "la manera de fer, dels valors de pacífics i dels principis" del poble de Catalunya.

Mas va tancar ahir el seu viatge d'un dia i mig a Nova York, ciutat en la qual, a més de "dissipar dubtes" sobre el procés independentista, va oferir una conferència a la Universitat de Colúmbia per explicar la "causa catalana" als Estats Units, per a la qual cosa va recórrer a l'expressió "Yes, We Can", que va fer cèlebre l'actual president del país, Barack Obama.