El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va deixar clar que Grècia desitja romandre a l'eurozona, tot i que considera que la visita que va concloure ahir a Moscou va establir les bases per rellançar les seves relacions bilaterals amb Rússia. "L'objectiu del nostre govern és que Grècia romangui a l'eurozona", va afirmar Tsipras en una classe magistral oferta a l'Institut de Relacions Internacionals de Moscou davant centenars de professors i alumnes.

També es va mostrar optimista sobre les possibilitats d'aconseguir un acord amb la Unió Europea en la negociació que manté des de la seva arribada al Govern de Grècia a final de gener amb els creditors internacionals de l'antiga troica.

"Volem tancar un acord amb la Unió Europea que sigui beneficiós per a Europa i per a nosaltres", va exposar en la seva conferència. Tsipras, que dimecres va mantenir una trobada amb el president rus, Vladímir Putin, es va reunir ahir amb el primer ministre, Dmitri Medvédev, amb qui va abordar fonamentalment aspectes de la cooperació econòmica bilateral, sobretot en els àmbits del comerç, l'energia i el turisme.

"Vam tenir una trobada molt productiva amb el president Putin, vam posar els fonaments per reiniciar les relacions entre els nostres països", va comentar el cap del Govern grec en reunir-se amb Medvédev. Segons Tsipras, Moscou i Atenes han trobat la manera de superar els problemes per a les exportacions gregues a Rússia, afectades per la prohibició russa a les importacions de productes frescos europeus, que el Kremlin va decidir en resposta a les sancions de la Unió Europea per la seva política cap a Ucraïna.

"Vam parlar (amb Putin) de les mesures per enfortir les exportacions gregues a Rússia. Hem trobat una manera per superar els problemes en aquest camp", va assegurar Tsipras. Segons va recordar dimecres Putin, el comerç bilateral entre Rússia i Grècia es va reduir l'any passat el 40% a causa de les sancions entre Moscou i la UE per la crisi d'Ucraïna. Les pèrdues per al sector agrícola grec ascendeixen a 35 milions d'euros i, el març passat, Atenes va enviar una carta a l'Agència Fitosanitària d'importació russa sol·licitant excloure de la llista de restriccions temporals productes com la maduixa, el kiwi, préssecs, peix i marisc. El ministre de Desenvolupament Econòmic rus, Alexei Uliukayev, va declarar que Rússia buscarà les possibilitats de suavitzar l'embargament sense contravenir les normes de l'OMC. Tant Tsipras com Putin van advocar per posar fi a la guerra de les sancions, que ha causat greus danys a les economies d'ambdós països. "El cercle viciós de les sancions adoptades contra Rússia, la guerra de sancions i l'increment de la retòrica de la Guerra Freda simplement ens allunyen de la solució", va afirmar Tsipras.

Ahir es va saber, a més, que el president rus va regalar a Tsipras una icona antiga que va ser robada a Grècia pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. "La icona va ser treta pels nazis de Grècia d'una catedral ortodoxa i es trobava a Alemanya. El nazi que se la va emportar va ser detingut el 1945 per les tropes de l'Exèrcit Roig i lliurat a les autoritats gregues", va informar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "El 1947 va ser afusellat a Grècia per les atrocitats que havia comès allà", va afegir.

Es tracta d'una imatge de Sant Nicolau el Miraculós i de Sant Espiridó, que un mecenes rus va comprar als hereus del nazi.