El President de la Generalitat, Artur Mas, assegura en un article al Frankfurter Allgemeine Zeitung que "Espanya hauria de mostrar més maduresa democràtica" davant de les reivindicacions catalanes. Mas escriu al rotatiu alemany que Madrid "s'amaga" darrere "de pseudoarguments legalistes perquè no té la valentia política necessària" per acceptar un referèndum. El President reitera que el 27-S tindrà un "innegable caràcter plebiscitari" perquè "l'Estat espanyol i els seus tribunals impedeixen un referèndum acordat" i no hi ha cap "altra sortida". Mas defensa que, "salvant totes les distàncies", a Catalunya hi ha un "moviment popular similar" al que "va fer caure el mur de Berlín".

"Els llibres d'història diran si Catalunya està inventant una nova manera de resoldre conflictes polítics i territorials", assegura Artur Mas al FAZ, on recorda que les grans manifestacions de la Diada se situen "entre les més multitudinàries de la història mundial". "Es pot discutir la precisió de les xifres, però no la seva magnitud, ni la força d'aquest moviment ciutadà, que inclou gent de gairebé tots els partits", defensa. Per a Mas, les xifres de participació a les manifestacions són "imponents" per un país amb 7,5 milions d'habitants. "Traslladat a Alemanya, és com si 19 milions de persones sortissin al carrer", remarca.

En l'article, part d'una campanya de pedagogia a la premsa internacional, Mas alerta que "en democràcia hi ha una prohibició que és difícilment justificable, i que com a tal costa d'acceptar: la prohibició de votar". El President de la Generalitat defensa que a Catalunya hi ha "des de fa temps" una majoria de la població que "vol votar sobre el seu futur polític" però a qui Madrid denega l'opció amb arguments legals. "Hi ha un país que reclama votar i que no entén els arguments que se'ls ofereix per impedir-ho", insisteix.

"Els ciutadans estem al servei d'una llei o hauria de ser a l'inrevés?", pregunta Mas al FAZ, i rei-tera: "El govern espanyol no s'adona que pot convertir Espanya en una gàbia?". En aquest sentit, argumenta que "els quaranta anys de dictadura i de no poder votar, ni decidir res, ja queden molt lluny, i Espanya hauria de mostrar més maduresa democràtica".

Mas també defensa que reclamar la independència i fer-ho en el marc de la UE "no és res que ens hauríem inventat els catalans". "Des del 2004 s'han incorporat 13 nous estats a la UE, dels quals 7 no eren independents abans del 1990". Si els catalans voten a favor dels partits del sí el 27-S, "el nou govern tindrà un mandat democràtic per complir" i completarà les estructures d'Estat fer garantir "una transició normalitzada". "Negociarem amb l'Estat espanyol i amb la UE el calendari i els termes de la constitució d'un nou estat europeu. Haurem fet una cosa tan senzilla i complicada alhora com exercir la democràcia", conclou.