La polèmica generada sobre l'actuació de les autoritats marroquines en el rescat dels tres muntanyencs espanyols accidentats a l'Atles arribarà als tribunals, ja que la família d'un dels morts emprendrà accions legals, i al Congrés, on es demanarà al govern que informi del que ha passat.

Davant la controvèrsia creada entorn dels mitjans emprats en el rescat dels espeleòlegs i muntanyencs i al voltant de l'acció diplomàtica del Marroc i Espanya per coordinar els esforços, l'Executiu espanyol va assegurar ahir que "ha fet tot el que ha pogut" per assistir els esportistes i va reiterar la "bona voluntat" de les autoritats d'aquell país per socórrer seguint el seu propi protocol. Els dubtes sobre els fets han augmentat després que ahir el policia i espeleòleg Joan Bolívar, supervivent de l'accident en què van morir els seus dos companys, critiqués el rescat perquè "no va ser normal".

"La llitera en què pretenien rescatar (José Antonio) Martínez -va detallar Bolívar per il·lustrar les precàries condicions del salvament- va caure al riu amb risc que s'ofegués. L'endemà, després d'una nit a l'aigua, va morir". Bolívar, molt emocionat, va contestar afirmativament a la pregunta de si creia que la mort del seu company havia estat un assassinat.

L'Institut de Medicina Legal de Granada va practicar ahir l'autòpsia a Martínez, la segona, a petició de la família, que se li fa després l'efectuada a Marràqueix, exigida pel govern marroquí en compliment de la seva legislació, tot i que no serà fins d'aquí a uns quants mesos quan s'obtinguin els resultats definitius.

Martínez serà enterrat avui a Granada, mentre que la incineració de Gustavo Virués, s'ha realitzat al seu poble, Chiclana.