El president d'ERC, Oriol Junqueras, va obrir ahir la porta del seu partit "a tothom que sigui honrat", més enllà de l'independentisme, mentre que el líder del PSC, Miquel Iceta, va donar la "benvinguda als amics d'Unió", contraris a una declaració unilateral d'independència.

Els partits catalans van aprofitar els diferents actes organitzats en l'arrencada de la precampanya de les municipals per donar el tret de sortida a la de les eleccions autonòmiques, que en principi tindran lloc el 27 de setembre.

En un acte al parc de la Ciutadella de Barcelona, Junqueras va convidar a unir-se a ERC aquelles persones que siguin "honrades", ja que abans que independentistes va definir la seva formació i els seus militants com "demòcrates, bones persones i honrats".

ERC va reunir unes 2.000 persones en aquesta cita, que va marcar l'inici del que va denominar com a "primavera catalana", que ha de culminar amb la construcció de Catalunya com un nou país independent. "Guanyarem per una raó molt senzilla: ens ho mereixem com a societat i com a país", va dir Junqueras afegint que "tenim la legítima aspiració de construir un país lliure, net i just i per això volem sumar a tothom".

Per contra, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat la "benvinguda al seny als amics d'Unió", després que el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, fixés les línies vermelles del seu partit, que rebutja la declaració unilateral d'independència.

La portaveu del comitè de govern d'Unió, Montse Surroca, no va trigar a respondre Iceta, al qual va deixar clar que no cal que doni la benvinguda a la seva formació perquè aquesta no s'ha mogut d'on estava. Surroca va assenyalar que UDC sempre ha defensat que un referèndum sobre la independència ha d'estar acordat amb el govern central i que una Catalunya independent hauria de romandre en la Unió Europea.

"Estem perdent el temps"

En un acte a la seu del partit, Iceta va assegurar que el PSC és un partit catalanista, però no independentista, i va lamentar que Catalunya porta "quatre anys perduts" per una estratègia equivocada, per una fugida cap endavant i per la persecució d'un objectiu que no és el de la majoria dels ciutadans. "Estem perdent el temps de manera miserable", va dir.

L'aposta de futur del PSC per a Catalunya, per Iceta, passa per transformar l'estat espanyol en un estat federal plurinacional, defensant sempre l'autogovern, la justícia social, l'acord federal i l'Europa unida.

De la seva banda, la presidenta del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, va dir ahir que la seva formació és l'única que ha defensat històricament Espanya a Catalunya i ha assegurat que "el PP no és una moda, sinó una formació sòlida i amb una llarga trajectòria".

Durant la presentació de la candidata popular a l'alcaldia de L'Hospitalet de Llobregat, Sònia Esplugas, la líder popular va remarcar que en les llistes del seu partit "no hi ha ni un sol imputat per casos de corrupció" i va apuntar que el PP l'integren "polítics honestos, responsables i eficaços, no com els que parlen a la televisió i diuen paraules maques".

Sobre això, ha dit que "ara està de moda parlar de Ciutadans" i va qualificar els principis de la formació d'Albert Rivera de "movibles, mutables i demoscòpics".