L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va donar ahir el tret de sortida a l'Assemblea General Ordinària del 2015 davant més de 3.000 persones, en un acte que va servir per fixar el full de ruta de l'entitat per tal d'afrontar uns mesos carregats d'activitat amb les eleccions municipals del 24 de maig i les eleccions al Parlament del 27 de setembre. L'acte de l'ANC es va iniciar, també, amb polèmica, ja que durant la seva obertura l'alcalde amfitrió, Àngel Ros, va rebre una forta xiulada del públic assistent al pavelló Barris Nord.

Durant el seu parlament, el batlle va fer referència a "les divergències necessàries que ha d'haver-hi en qualsevol societat democràtica", una reflexió, aquesta, que encara va tensar més l'ambient. Ros, que també va assegurar que "la fortalesa de la societat civil és fonamental per mantenir els signes d'identitat, la llengua, la cultura i la voluntat de ser", va tornar a rebre una sonora xiulada quan es va referir, novament, a la importància d'una diversitat d'opinions. De fet, l'escridassada durant el seu discurs va ser tal que va propiciar que la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, pugés a l'escenari per demanar respecte als assistents: "Som demòcrates o no som demòcrates? Si som demòcrates, respectem totes les idees. A la Catalunya que volem construir hi ha de cabre tothom, pensi el que pensi", els va dir.

"Que ens posin a prova"

Més enllà de defensar el parlament de Ros, Forcadell també va dir, durant una pausa de l'assemblea, que actes com el d'ahir demostren que la força del procés continua viva malgrat el que diuen alguns. En aquest sentit, va remarcar que ja han omplert el Palau Sant Jordi per a l'acte que es preveu per abans de les eleccions municipals: "ja no hi cap ni una agulla". "Que ens posin a prova i ja veuran si ha baixat el suflé", va assenyalar.

D'altra banda, i malgrat trobar-se en ple procés de votacions de les esmenes al Full de Ruta, Forcadell va dir que inclourà una "possibilitat remota" sobre la llista unitària en vista a les eleccions plebiscitàries del setembre, però que en qualsevol cas, després de l'acord entre els partits només s'hauria de posar en marxa com a alternativa en cas que fracassessin totes les altres parts del procés.

Forcadell va constatar que Catalunya "ja ha desconnectat" de l'Estat espanyol, i va demanar que tant a les eleccions municipals com a les eleccions al Parlament es votin partits sobiranistes: "No posarem el futur de Catalunya en mans de l'Estat ni de cap partit polític espanyol", va etzibar. "El 27 de setembre tornarem a guanyar", va concloure.

Mobilització a la Meridiana

D'altra banda, l'assemblea també va donar a conèixer alguns detalls dels actes de la Diada de l'Onze de Setembre, que enguany coincideix amb l'inici de la campanya electoral del 27-S. Així doncs, i després de tres jornades històriques durant els anys 2012, 2013 i 2014, l'ANC convoca una gran mobilització a l'avinguda Meridiana de Barcelona, de la qual encara no han transcendit tots els detalls. El que sí es coneix és que l'organització dividirà l'avinguda en 135 trams, tants com escons té el Parlament de Catalunya: "La Meridiana serà el carrer Major de la República Catalana. Obrirem la Meridiana i farem baixar tots els anhels del nostre poble fins al Parlament", va explicar Josep Sabaté, membre del Secretariat Nacional.

L'ANC va assegurar que el pròxim Onze de Setembre tindrà lloc a la capital catalana la "mobilització necessària" per convertir en plebiscitàries les eleccions al Parlament del 27-S. Aquesta és, segons va explicar l'entitat, l'"oportunitat per construir un país nou i més just".

Abans d'arribar a la Diada, però, l'ANC organitzarà un seguit d'actes arreu del territori. Serà una "campanya intensa" d'estiu que pretén arribar a tots els barris, pobles i ciutats i en la qual es presentaran els deu eixos que desembocaran a l'avinguda Meridiana el dia de la Diada Nacional de Catalunya.