El director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va assenyalar ahir a que el terrorisme d'arrel islàmica "ha arribat per quedar-se a Occident" i que "és una amenaça amb la qual haurem de conviure". En aquest sentit, Batlle també es va referir a les paraules del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, qui va relacionar la fundació Nous Catalans amb la captació d'immigrants musulmans a Catalunya per a la causa de la independència: "El nivell de contenció d'alguns responsables polítics a vegades falla", va dir sense esmentar-lo.

El director general dels Mossos d'Esquadra va defugir, però, l'alarmisme, malgrat que ara el nivell d'alerta és de 4 sobre 5 després de l'atemptat a París. "No hi havia cap element d'alerta més enllà del de caràcter general", va dir en referència a l'augment de presència policial a Barcelona per Setmana Santa i per la desarticulació el passat 8 d'abril d'una presumpta cèl·lula gihadista a diversos indrets de Catalunya.

Aquesta operació, iniciada fa 13 mesos i tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, es va saldar amb onze detinguts a les localitats de Terrassa (6), Sabadell (1), Sant Quirze del Vallès (1), Barcelona (2) i Valls (1). Hi van participar un total de 360 agents i no va haver-hi en cap moment "precipitació" per actuar. És més, el director dels Mossos va dir que el "pròleg" de l'operació va produir-se al desembre quan es van interceptar a la frontera entre Bulgària i Turquia tres ciutadans de Terrassa i Monistrol de Montserrat que eren de la mateixa cèl·lula.

Tal com va subratllar dimecres passat el conseller d'Interior Ramon Espadaler, un dels fets significatius és que el grup tenia "la voluntat d'atemptar al territori". Batlle també va ressaltar que entre les persones detingudes hi havia persones que s'havien convertit a l'Islam i que havien agafat el camí més radical. És a dir, "conversos" de famílies espanyoles -i catalanes- sense cap ascendència musulmana els quals s'havien convertit a aquesta religió. Batlle va matisar, no obstant això, que el fet de convertir-se a una altra religió és una acció que "no s'ha de criminalitzar" en sí mateixa.

Sobre la tasca conjunta amb altres institucions i cossos policials, Batlle va dir que amb el Centre Nacional d'Intel·ligència hi ha "molt bona col·laboració", com també n'hi ha amb el Cos Nacional de Policia i amb la Guàrdia Civil. L'únic serrell pendent seria, segons va especificar, millorar la fluïdesa i afavorir una comunicació més directa entre els serveis d'intel·ligència de la policia catalana amb altres policies i agències de seguretat d'arreu del món.