El ministre d'Economia, Luis De Guindos, ha opinat avui que la independència de Catalunya no és "raonable ni racional", i ha conclòs que aquesta reivindicació és un "no cas", perquè la secessió de Catalunya no portaria "enlloc" i "tothom perd" amb ella.

En una conferència en el Círculo Ecuestre, a Barcelona, De Guindos ha argumentat que pot haver-hi processos d'independència on totes les parts surtin guanyant, però que aquesta reivindicació que fan alguns sectors polítics a Catalunya seria tot al contrari.

"Si t'equivoques d'objectiu i de prioritats, pots generar una certa empatia en un primer moment, però després la societat és molt més madura i molt més intel·ligent i s'adona que la prioritat que has determinat no és la principal, i això és el que està passant a Catalunya", ha conclòs el ministre davant aquest auditori empresarial.

Preguntat per quines repercussions tindria la independència de Catalunya sobre els inversors, ha comentat que no contempla aquest escenari perquè defensa la unitat d'Espanya.

En aquesta línia, De Guindos ha reivindicat que el Govern va decidir el 2012 habilitar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per la seva convicció que no s'havia de "deixar caure" a cap comunitat autònoma, entre elles Catalunya, i que no podien deteriorar-se els serveis públics en alguns territoris.

Com a mostra d'aquesta creença que "junts som més forts que per separat", el ministre ha destacat que la decisió del Govern de prestar els diners que capta el Tresor a tipus zero a les comunitats ha permès que Catalunya estalviés "uns 3.000 milions d'euros aquest any" en interessos.

Quant a l'afirmació que "Espanya ens roba", ha comentat que no la podia valorar perquè no creia que hagués "gent raonable" que pogués pensar alguna cosa així a Catalunya.

"Per a Espanya, Catalunya és vital, i sense Catalunya la recuperació seria impossible", ha sentenciat el ministre, en una conferència seguida per empresaris, per la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Lluna, així com per alguns polítics, entre ells la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.

De Guindos s'ha mostrat obert a parlar de "millores en les relacions fiscals" amb Catalunya, però ha insistit que mai no han d'equivocar-se les prioritats.

Sobre Ciutadans i els seus plantejaments econòmics, el ministre ha assegurat: "Una cosa és predicar i l'altra donar blat", i ha defensat la política que ha aplicat al ministeri davant les "ocurrències" d'altres partits.

En aquesta línia, ha avisat que aquells partits que s'allunyen de la responsabilitat en el seu plantejaments "ho acaben pagant en termes de percepció social".