L'empresari Josep Mayola, propietari de Servitransfer, ha negat avui a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal haver estat soci de Jordi Pujol Ferrussola i haver obtingut un tracte de favor pel fet que aquest últim invertís a l'abocador de Tivissa (Ribera d'Ebre).

Josep Mayola està imputat pel jutjat central d'instrucció número 5 -al costat d'altres deu empresaris- per presumpte blanqueig de capitals, un delicte contra la hisenda pública i falsedat en document mercantil per la seva vinculació amb els negocis del fill gran de l'expresident de la Generalitat.

L'administrador de Servitransfer, no obstant això, ha negat davant la comissió del Parlament que l'obtenció de les llicències de gestió d'abocadors de residus estigui condicionada per motius polítics i que la inversió efectuada en el seu moment per Jordi Pujol Ferrussola en el de Tivissa facilités l'obtenció de llicències.

Segons Mayola, mai ha tingut com soci ni com accionista de la seva empresa al fill gran de l'expresident, si bé és cert que aquest va aportar 700.000 euros mitjançant una societat de capital-risc, cosa que li va reportar en poc temps un total de 4,3 milions d'euros.

Mayola ha rebutjat haver rebut "tractes de favor" dels governs de la Generalitat de CiU i del tripartit (PSC-ERC-ICV), i ha recordat que entre 2001 a 2012 la seva empresa es va presentar a dotze concursos per obtenir concessions de recollida d'escombraries, dels quals només va obtenir dos, i tots dos van ser renovacions.

En canvi, ha admès, que des de 2013 fins ara s'ha presentat a nou concursos dels quals ha guanyat tres i sol un d'ells és una renovació d'adjudicació.

Servitransfer va facturar en serveis públics entre 2009 a 2015 per valor de 35.000 euros al mes, que és un 11% de tot el volum de negoci en un any, ja que l'empresa treballa també en altres àmbits estrictament privats.

Mayola ha explicat que per obtenir la llicència d'una instal·lació de gestió de residus s'han de complir "requisits tècnics" i complir el pla de residus que hi ha en cada moment vigent, i ha desvinculat aquest procés dels favors polítics.

Ha recalcat, en aquest punt, que en la instal·lació de Cruïlles (Girona) ha perdut "milions d'euros" en restar tancada per decisió de la Generalitat, malgrat haver obtingut la llicència d'explotació.

A Forallac (Baix Empordà), a més, va invertir més de mig milió d'euros per construir una planta de selecció de residus industrials i, no obstant això, se li ha denegat la llicència des de 2001 fins avui, ha afegit.

Sobre la inversió del primogènit de l'expresident Pujol, ha explicat que, al posar en marxa l'abocador de Tivissa, la seva empresa va buscar fons, i que al final va optar per obtenir-los d'un fons de capital-risc, en el que figurava com a titular Jordi Pujol Ferrusola, a qui ha qualificat com de "finançador de risc".

Segons aquest empresari, totes les operacions efectuades per la seva societat "han estat declarades a Hisenda" i no han estat objecte de denúncia ni d'investigació judicial.