El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recalcat avui que Barcelona és una "ciutat catalana capital espanyola del Mediterrani" davant el president de la Generalitat, Artur Mas, qui de la seva banda ha posat la mirada al continent per asseverar que els "nous horitzons" de Catalunya seran "europeus".

En ple debat sobiranista a cinc mesos de les eleccions catalanes del 27 de setembre en clau de plebiscit per la independència, Rajoy i Mas han coincidit avui en la sessió inaugural de la conferència ministerial UE-Mediterrani, que se celebra a la capital catalana amb participació de més d'una trentena de ministres d'Exteriors de la UE i de la ribera sud mediterrània.

Mas ha baixat les escales del Palau de Pedralbes per estrènyer la mà a Rajoy i tots dos han posat breument per als informadors gràfics, abans d'accedir a l'interior de l'edifici per saludar tots els ministres que intervenen en la conferència i participar a la sessió d'inauguració.

En la salutació, en la qual els presidents del govern espanyol i de la Generalitat s'han situat un al costat de l'un altre davant les càmeres, han tingut oportunitat d'intercanviar alguns comentaris mentre esperaven l'arribada dels ministres d'Exteriors.

La imatge ha estat diferent a la polèmica d'octubre del 2013, quan Mas va acudir a un Fòrum Econòmic del Mediterrani a Barcelona, va rebre Rajoy i va saludar els assistents però va declinar intervenir, després d'un encreuament de declaracions entre representants del Govern central i de l'executiu català sobre el paper que havia de tenir el president de la Generalitat en aquell esdeveniment.

En aquest ocasió, Mas ha acceptat la invitació per intervenir en l'acte i ha pronunciat un discurs de benvinguda als ministres en castellà, català, francès i anglès.

Sense fer una referència explícita al procés sobiranista, el president català ha emfatitzat el vincle de Catalunya amb Europa en assegurar que "tenim vocació de capitalitat mediterrània i europea".

També ha apel·lat a les "arrels profundes" de Catalunya per remarcar que els catalans poden "mirar lluny a nous horitzons", que sempre imaginen "europeus i mediterranis".

En el seu discurs, ha recordat que és el 129 president d'una Generalitat que es va crear al segle XIV i ha subratllat que "segles enrere en aquestes terres es va redactar el llibre del Consolat del Mar, la compilació de dret marítim més important de tota l'Edat Mitjana".

En el seu discurs posterior, Rajoy ha tirat també d'un llibre, El Quixot de Miguel de Cervantes, però en aquest cas per remarcar l'espanyolitat de Barcelona.

"Els desitjo que igual que Cervantes, s'emportin vostès el millor record d'aquesta gran, famosa, rica i ben fundada ciutat que, fidel a la seva vocació mediterrània, segueix sent avui com ahir honra d'Espanya i flor de les belles ciutats del món, com va dir la més gran ploma de la literatura espanyola de tots els temps", ha subratllat.

El cap de l'executiu espanyol ha remarcat que "pocs llocs estan a l'altura d'aquesta ciutat catalana capital espanyola del Mediterrani" i ha conclòs: "És una ciutat oberta i d'acollida que ha fet famós el nom d'Espanya a tot el globus".