La portaveu de CDC, Mercè Conesa, va assegurar ahir en roda de premsa que no veu "perill" que l'ANC acabi presentant una candidatura de país de cara al 27-S, tal com preveu l'Assemblea en cas que no hi hagi acord entre els partits sobiranistes. Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va dir que considera improbable que l'ANC hagi d'organitzar una candidatura per al 27-S al marge del partits, ja que el preacord de full de ruta pactat per CDC, ERC, l'ANC i Òmnium conté "compromisos claríssims" per "fer la independència de Catalunya en 18 mesos".

Mercè Conesa va apel·lar al full de ruta "vàlid", és a dir, al preacordat amb ERC i les entitats sobiranistes, que no preveu aquesta possibilitat. Fins passades les eleccions, va dir, no es plantegen cap altre escenari. A més, va anunciar que la formació assistirà a l'acte "reivindicatiu" que l'Assemblea organitzarà el proper Onze de Setembre, ja que no ho veu "incompatible" amb l'arrencada de la campanya electoral.

Segons Conesa els comicis del proper 24 de maig cal interpretar-los en clau estrictament municipal, malgrat la "claríssima" influència del 27-S "a l'horitzó". "No pensem que haguem de discernir entre primàries o municipals. A les municipals es va a votar el que creiem que millor representarà la nostra ciutat", va dir a preguntes dels periodistes i després que l'alcalde Xavier Trias hagi demanat al President de la Generalitat, Artur Mas, que no redueixi el debat electoral del 24-M a un possible plebiscit sobiranista. Trias no vol que la propera cita a les urnes sigui vista com unes primàries del procés independentista.

Conesa va explicar que CiU està "amb la maquinària a ple rendiment" per aquesta campanya electoral, ja que volen "reivindicar" arreu del territori "la feina ben feta" dels seus alcaldes, que han reeixit en la seva gestió econòmica i a aconseguir cohesió social malgrat la crisi econòmica, segons ha subratllat. La formació ja ha configurat més de 850 candidatures. A més a més, la dirigent convergent va aprofitar la roda de premsa per carregar contra les declaracions del ministre Jorge Fernández Díaz en què vinculava independentisme amb gihadisme, per "frívoles" i "irresponsables". CiU demanarà avui al Senat la reprovació del titular d'Interior. "Li demanem per favor que treballi per la seguretat ciutadana i que no faci asseveracions que no pot provar", va etzibar Conesa.

Així mateix, la portaveu va expressar la "preocupació" del partit pel rebuig dels grups parlamentaris a les polítiques impulsades pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i va lamentar protestes com la "plantada" que va tenir lloc al Parlament la setmana passada per part dels diputats del PSC, PPC, ICV-EUiA i la CUP. "Les plantades no serveixen per res. El que cal és arribar al fons de la qüestió", va dir. En aquest sentit, Conesa va voler "reivindicar" el pacte d'estabilitat amb Esquerra, que "també es va fer per generar espais de diàleg per avaluar les coses que considerem que no funcionen prou bé, però cal fer-ho d'acord al reglament que marca la normativa del Parlament".

Per la seva banda, la republicana Anna Simó va recordar que "el president de la Generalitat i el cap de l'oposició s'han conjurat per complir uns compromisos ambiciosos per fer la independència de Catalunya en 18 mesos". Segons Simó, "la ciutadania sabrà què es farà amb el seu vot", gràcies al full de ruta pactat entre CDC i ERC, entre d'altres.

En aquest sentit, es va felicitar perquè l'ANC "validés" diumenge el full de ruta pactat entre diverses formacions polítiques i entitats sobiranistes. Així mateix, va reiterar l'aposta perquè "se sumin" altres moviments i formacions polítiques com la CUP, ICV o UDC, ja que, segons va explicar, han demostrat que són "proclius" al dret a decidir.

D'altra banda, va refermar la posició del partit republicà en la "conveniència" d'acordar una marca comuna per als partits que vulguin la independència de Catalunya de cara a les eleccions del 27-S, així com la celebració d'actes conjunts "per posar en evidencia unitat d'acció". Simó va recordar que aquesta és també l'aposta de l'ANC.

La portaveu d'ERC també va opinar al voltant de les informacions aparegudes en alguns mitjans en què es vinculava el partit republicà i alguns moviments islamistes. "Els mitjans són mers transmissors, la informació ve directa del ministeri de l'Interior", va assegurar, i va aprofitar per reiterar la sol·licitud del seu partit perquè el ministre de l'Interior dimiteixi per "no fer bé la seva feina".

Simó va aprofitar que avui és 14 d'abril per recordar el "gir històric" que van suposar les eleccions municipals de l'any 1931. "No podem deixar de comparar-les amb les d'ara", va dir Simó, per qui les eleccions municipals de maig no tindran només "un paper municipal", sinó que serviran per "empènyer la futura república catalana".