El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, va recalcar ahir que Barcelona és una "ciutat catalana capital espanyola del Mediterrani" davant el President de la Generalitat, Artur Mas, el qual per la seva banda va posar la mirada al continent per asseverar que els "nous horitzons" de Catalunya seran "europeus".

En ple debat sobiranista cinc mesos abans de les eleccions catalanes del 27 de setembre que es presenten en clau de plebiscit per la independència, Rajoy i Mas van coincidir ahir a la sessió inaugural de la conferència ministerial UE-Mediterrani, que es va celebrar a la capital catalana amb participació de més d'una trentena de ministres d'Exteriors de la UE i de la ribera sud mediterrània.

Mas va baixar les escales del Palau de Pedralbes per estrènyer la mà a Rajoy i tots dos van posar breument per als informadors gràfics, abans d'accedir a l'interior de l'edifici per saludar tots els ministres que intervenien en la conferència i participar en la sessió d'inauguració.

En la salutació, en què els presidents del govern i de la Generalitat es van situar l'un al costat de l'altre davant les càmeres, van tenir oportunitat d'intercanviar alguns comentaris mentre esperaven l'arribada dels ministres d'Exteriors.

La imatge va ser diferent de la polèmica de l'octubre del 2013, quan Mas va acudir al Fòrum Econòmic del Mediterrani a Barcelona, va rebre Rajoy i va saludar els assistents però va declinar intervenir-hi, després d'un encreuament de declaracions entre representants del govern central i de l'executiu català sobre el paper que havia de tenir el President de la Generalitat en l'esdeveniment.

Arrels i vocació europees

Aquesta vegada, Mas va acceptar la invitació per intervenir a l'acte i va pronunciar un discurs de benvinguda als ministres en castellà, català, francès i anglès.

Sense fer cap referència explícita al procés sobiranista, el President català va emfatitzar el vincle de Catalunya amb Europa en assegurar que "tenim vocació de capitalitat mediterrània i europea". Artur Mas també va apel·lar a les "arrels profundes" de Catalunya per remarcar que els catalans poden mirar cap al futur.

"Podem mirar molt lluny enrere i podem mirar lluny cap a nous horitzons que sempre imaginem mediterranis i europeus", va dir el President català.

En el seu discurs va parlar dels orígens de Catalunya com a part de l'Europa de Carlemany, va recordar que és el 129è president d'una institució, la Generalitat, que es va crear al segle XIV, i va subratllar que "segles enrere en aquestes terres es va redactar el llibre del Consolat del Mar, la compilació de dret marítim més important de tota l'edat mitjana".

Rajoy cita el Quixot

En el seu discurs posterior, el president espanyol, Mariano Rajoy, també va recórrer aun llibre, El Quixot de Miguel de Cervantes, però en aquest cas per remarcar l'espanyolitat de Barcelona.

"Els desitjo que com Cervantes s'emportin el millor record d'aquesta gran, famosa, rica i ben fundada ciutat que, fidel a la seva vocació mediterrània, segueix sent avui com ahir honra d'Espanya i flor de les belles ciutats del món, com va dir la millor ploma de la literatura espanyola de tots els temps", va subratllar.

El cap de l'executiu va remarcar que "pocs llocs estan a l'altura d'aquesta ciutat catalana, capital espanyola del Mediterrani" i va concloure: "és una ciutat oberta i d'acollida que ha fet famós el nom d'Espanya a tot el globus".