El Congrés ha admès a tràmit aquest dimarts la proposició de llei impulsada pel Partit Popular per a la reforma de la llei de Salut Sexual i Interrupció Voluntària de l'Embaràs. La iniciativa ha tirat endavant sense el consens total del grup parlamentari popular ja que cinc dels seus diputats han trencat la disciplina de vot, quatre no han pitjat el botó i un, Eva Duran, hi ha votat en contra. Malgrat tot, la cambra ha acabat donant llum verda a la proposició de llei gràcies al suport de la major part dels representants del PP, d'UDC, de Foro i d'UPN. El resultat de la votació ha estat de 183 vots a favor, 135 en contra i 4 abstencions

Els 135 vots en contra de la reforma de la llei de l'avortament han estat els dels diputats del PSOE, de l'Esquerra Plural, d'UPyD, PNB, Esquerra, Amaiur, BNG i Compromís. Convergència i Unió ha donat llibertat de vot als seus parlamentaris. Això ha fet que els sis d'UDC hagin votat a favor, 5 de CDC en contra i els 4 restants de Convergència s'han abstingut.

La diputada del Partit Popular, Marta González, ha estat l'encarregada de defensar davant la cambra la proposició de llei impulsada pel seu grup parlamentari. "És lògic que pretenem modificar allò que ens assembla una aberració des del punt de vista jurídic com permetre les adolescents espanyoles enfrontar-se a l'avortament sense haver obtingut l'autorització dels pares o representants legals i, en alguns, casos sense haver-los informat", ha subratllat la diputada popular.

González ha admès que legislar sobre aquesta matèria "no és fàcil" perquè es tracta d'un debat on es barregen elements morals, filosòfics, ètics i científics, i ha instat la resta de grups a donar suport a la reforma per tal d'equiparar la normativa a la dels "països de l'entorn europeu" que, segons ella, han donat solucions "molt diferents".

Finalment, ha assenyalat que correspon al Constitucional determinar si la llei orgànica vigent respecta la doctrina de l'alt tribunal en relació als drets del no nascut i de la dona.

Des del grup socialista, la diputada Carmen Montón ha estat especialment crítica amb la reforma platejada pel PP denunciant que utilitza la dona com a "moneda de canvi amb els sectors més conservadors". "La proposició de llei que avui porten a la cambra és electoralista, només pretén aconseguir un grapat de vots", ha lamentat, per afegir que es tracta d'una mesura que deixa en la "indefensió" les dones més vulnerables, les joves.

Segons Montón, aquesta iniciativa avoca les joves de 16 i 17 anys a l'avortament "clandestí i insegur". Durant la seva intervenció també ha demanat a la bancada popular que retiri el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei vigent, impulsada el 2010 pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

Els sis diputats d'Unió fan costat al PP en l'admissió a tràmit d'aquesta iniciativa

El grup parlamentari de Convergència i Unió ha donat llibertat de vot als seus diputats en aquesta matèria. La representant d'UDC al Congrés Conxita Tarruella ha avançat el vot favorable dels sis diputats d'Unió a la iniciativa plantejada pel Partit Popular en considerar que "l'absència dels pares" en una situació d'aquestes característiques és "un menyspreu a la pàtria potestat". "Poques decisions de major transcendència es poden prendre a aquestes edats i poques trobarem que necessitin més el suport de la família", ha conclòs.

CDC ha plantejat un debat "seré i profund" al grup popular i ha expressat el seu "recel" respecte la proposició de llei que el PP ha portat aquest dimarts al Congrés dels Diputats argumentant que no se sap ben bé quin és el sentit de la iniciativa. És per això que la diputada Lourdes Ciuró ha subratllat que els representants de la seva formació no donaran suport en cap cas a aquesta reforma.

Per al diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, els populars menystenen "els beneficis" de la llei vigent i ha acusat el grup del PP de "sacrificar" la seguretat de les dones més indefenses i més vulnerables per satisfer "el seu fanatisme i el seu classisme". "A vostès sempre els quedarà Londres per a les seves dones i les seves filles", ha asseverat. "Trobem a faltar una societat on siguin les dones les que decideixin sobre el seu propi cos i no els homes ni déu", ha conclòs el diputat independentista.