Almenys 2.000 dones i nenes han estat segrestades pel grup gihadista nigerià Boko Haram des de principi del 2014, va denunciar ahir Amnistia Internacional (AI), quan es compleix un any del segrest de més de 200 adolescents de l'escola de Chibok.

En un informe titulat "'La nostra feina és disparar, massacrar i matar': el regnat de terror de Boko Haram", l'ONG documenta els crims de guerra i contra la Humanitat comesos per Boko Haram des del 2014, inclosa la mort d'almenys 5.500 civils. Homes i nens són reclutats amb regularitat o executats de manera sistemàtica, mentre que les dones i menors són segrestades, empresonades i, en alguns casos, violades, obligades a casar-se i a participar en atacs armats, de vegades a les seves pròpies ciutats i pobles.

Les nenes de Chibok van guanyar atenció internacional gràcies a la campanya llançada a la xarxa sota el lema "Bring back our girls" (Torneu les nostres noies), però les escolars són només "una petita proporció" de les dones, joves i nens segrestats per Boko Haram, va alertar Amnistia Internacional. "Els èxits militars recents podrien significar el principi de la fi per Boko Haram, però encara queda molt per fer per protegir els civils, resoldre la crisi humanitària i començar el procés de curació", va advertir el secretari general d'AI, Salil Shetty, en un comunicat.

Boko Haram trasllada les dones i nenes que segresta dels seus campaments a cases en ciutats i pobles sota el seu control per adoctrinar-les en la seva estricta versió de l'islam i en la preparació per al matrimoni.

Aisha, de 19 anys, va parlar amb AI sobre com va ser segrestada del casament d'un amic al setembre del 2014 amb la seva germana, la núvia i la germana de la núvia. Boko Haram les va portar a un campament a Gullak, a l'estat nord d'Adamawa. Una setmana més tard, la núvia i la germana d'aquesta van ser obligades a casar-se amb rebels, mentre a Aisha i altres els ensenyaven a lluitar. Aisha va participar en un atac contra la seva pròpia comunitat i, durant els tres mesos que va romandre captiva, va ser violada repetides vegades; també va veure més de 50 persones assassinades pels radicals, incloent-hi la seva germana. "Alguns d'ells es van negar a convertir-se a l'islam. Altres no van voler aprendre a matar. Van ser enterrats en una fossa comuna a la muntanya", va recordar.

A través d'imatges per satèl·lit, Amnistia Internacional ha documentat l'abast de la devastació causada per Boko Haram a Bama, una important ciutat del nord recuperada pels militars nigerians el març passat després de mesos sota control gihadista. El 70 % de la segona ciutat més gran de l'estat de Borno va quedar arrasada, després que els radicals n'haguessin destrossat 5.900 estructures, incloent-hi l'hospital. Després d'assumir el control d'una ciutat, Boko Haram reunia la població i anunciava normes, com les restriccions a la circulació. Imposava la seva llei amb càstigs severs, com la flagel·lació pública a qui no assistia a les oracions o l'execució en cas d'adulteri. Un jove de 15 anys de Bama, alliberat per Boko Haram a causa de la seva discapacitat, va ser testimoni de 10 lapidacions: "lapiden els divendres. Reuneixen tots els nens i els demanen que llancin pedres. Jo també hi vaig participar".