El Govern català deu més de 82 milions d'euros a les entitats que atenen persones discapacitades, segons va denunciar ahir el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), que agrupa les 10 principals federacions de discapacitats de Catalunya.

Del total degut, la major part, gairebé 41 milions, correspon a programes del departament de Benestar Social relacionats amb subvencions per al manteniment de les entitats i la concertació de places de residència, llars-residència, suport per a l'autonomia a casa mateix i centres de dia. Una portaveu d'aquest departament va negar a Efe que el deute ascendeixi a tal quantitat i va reconèixer que la conselleria de Benestar Social deu a les entitats de discapacitats 12,8 milions d'altres anys i 8,2 milions d'aquest, encara que aquesta part es pagarà en les pròximes setmanes.

El segon lloc, segons COCARMI, l'ocupa el departament d'Empresa i Ocupació, que acumula un deute de 38,6 milions d'euros, vinculats a programes i serveis que afavoreixen la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Una portaveu del departament d'Empresa també va negar a Efe la quantia d'aquest deute i va assegurar que aquesta conselleria únicament deu 5,6 milions a les entitats de discapacitats, dels quals ha assegurat que tres seran abonats a final d'aquest mes.

Uns altres deutes corresponen als departaments d'Ensenyament (1,8 milions d'euros), Salut (gairebé 1,1 milions d'euros) i Justícia (56.262 euros), seguits de Presidència i Interior, segons el desglossament que han fet les entitats.

Del total del deute, gairebé 3 milions són impagaments que el Govern català deu des de l'any 2011, 7,8 milions des de 2012, 12,3 des de 2013, 31,3 des de 2014 i 28,2 milions són impagaments d'aquest any.

El president del COCARMI, Antonio Guillén, va lamentar que "desgraciadament, això està tenint com a conseqüència reduir els serveis, pèrdua de qualitat d'aquests, paralització d'adjudicació de places en els serveis assistencials, augment de llistes d'espera, més càrregues per a les famílies i limitar la creació de llocs de treball".