El president dels EUA, Barack Obama, va avisar ahir el Congrés de la seva intenció de retirar Cuba de la llista d'estats patrocinadors del terrorisme, en la qual aquest país és des del 1982 i que suposa la imposició de sancions per part de Washington.

"Avui el president va enviar al Congrés l'informe i les certificacions requerides que indiquen la intenció de l'Administració de cancel·lar la designació de Cuba com a Estat patrocinador del terrorisme", va dir el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, en un comunicat.

Cuba reclama des de fa anys la seva sortida d'aquesta llista, que elabora anualment el departament d'Estat dels EUA, que suposa la imposició de sancions com la prohibició de la venda d'armes i d'ajuda econòmica, i en la qual actualment comparteix espai únicament amb l'Iran, Sudan i Síria. El Congrés ara té 45 dies per estudiar la decisió d'Obama i, en cas de desacord, pot presentar un projecte de llei per intentar revocar el dictamen presidencial.

La decisió d'Obama es produeix tot just quatre dies després de la seva històrica reunió amb el president de Cuba, Raúl Castro, durant la Cimera de les Amèriques de Panamà, en un nou pas cap a la normalització de les relacions bilaterals anunciada el 17 de desembre.

En el seu missatge al Congrés, Obama certifica que el govern de Cuba "no ha proporcionat cap suport al terrorisme internacional durant els últims sis mesos", i que ha expressat "garanties que no donarà suport a actes de terrorisme internacional en el futur".

Obama va prendre la decisió després de rebre una recomanació del seu secretari d'Estat, John Kerry, qui va celebrar ahir la decisió del mandatari. "Les circumstàncies han canviat des del 1982, quan Cuba va ser designada inicialment com a Estat patrocinador del terrorisme a causa dels seus esforços per promoure la revolució armada a Llatinoamèrica", va dir Kerry en un comunicat.