La jutge que investiga la fortuna oculta per la família Pujol ha obligat a declarar l'assessora fiscal de Banca Privada d'Andorra (BPA) Marta Pallerola, que suposadament va invertir els fons de Mireia Pujol Ferrusola, per entendre que no està emparada pel secret professional.

En un acte, al qual ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona ha citat de nou a declarar com a testimoni Marta Pallerola, si és necessari a través de videoconferència, per interrogar-la sobre els fons de la filla de l'expresident català Jordi Pujol en la inversió dels quals suposadament la va assessorar.

Pallerola estava citada a declarar el passat 26 de març davant la jutge instructora, el mateix dia que ho va fer Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, però va excusar la seva presència al·legant que si testificava podria estar incorrent en delicte per violar el secret professional.

En el seu acte, la jutge rebutja les al·legacions de la testimoni i li recorda que, mentre no se li formulin preguntes concretes, "difícilment pot determinar-se l'abast del deure de secret".

A més, la magistrada sosté que en l'àmbit de la investigació penal la llei protegeix només el secret professional d'advocats i procuradors, així com d'eclesiàstics i ministres de culte, "sense oblidar que el prestar testimoni suposa una obligació jurídica de caràcter públic sense altres excepcions que les previstes a la llei".

En aquest sentit, l'acte ressalta que la llei "no contempla el deure de guardar secret quan es tracti de dades de contingut patrimonial", i que la pròpia legislació andorrana estableix que facilitar informació a les autoritats competents "no constituirà violació de les restricció sobre divulgació d'informació imposada per via contractual" ni implicarà cap responsabilitat per als directius o empleats bancaris.

La jutge avala així els arguments de la Fiscalia, que va sostenir que el secret professional d'advocats, notaris, assessors fiscals o auditors "protegeix un interès de caràcter essencialment privat", per això "no engloba les dades conegudes en l'exercici de la professió i que tinguin caràcter privat, no patrimonial".

Per al ministeri públic, la invocació del secret professional "està mancada de tota virtualitat", atès que "el que interessa al jutjat no són dades privades o íntimes i sí exclusivament dades de contingut patrimonial", segons consta en l'escrit del ministeri públic.