La Universitat de Barcelona (UB) és el primer centre a l'estat espanyol acreditat per l'Agència Espanyola de Medicaments per produir fàrmacs de teràpia avançada amb el virus de la sida, que es començaran a assajar el mes de setembre vinent amb 36 pacients de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Els medicaments es produiran a la sala blanca de la Unitat de Recerca i Desenvolupament que la UB té a la seva facultat de Medicina, l'única a Catalunya que ha estat acreditada per la citada Agència i compleix la normativa de correcta fabricació.

Els doctors Josep Maria Canals, que dirigeix la Unitat d'Investigació, i Felipe García, que coordina l'assaig clínic que es desenvoluparà a partir de setembre, van explicar ahir en roda de premsa a Barcelona que l'acreditació de la sala blanca de la UB permetrà dur a terme tot el procés de producció en totes les fases de la vacuna cel·lular per al tractament de la sida. Canals va precisar que l'acreditació per produir el medicament cel·lular en aquesta unitat de titularitat pública "és un pont necessari per fer un salt qualitatiu des de la investigació bàsica fins a la clínica". A més, "obre les portes a d'altres investigadors i empreses perquè realitzin aquí tot el procés de fabricació d'un altre medicament de qualsevol de les teràpies avançades actuals, incloent-hi teràpia gènica i medicina regenerativa".

Les teràpies avançades són medicaments d'ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular). Espanya, amb prop de 50 medicaments en desenvolupament clínic, se situa al capdavant en l'àmbit de les teràpies avançades, segons dades de la UB.

García va explicar que les teràpies avançades i, en concret, la teràpia gènica o les vacunes terapèutiques com les que s'usaran en aquest assaig són el centre de les noves tecnologies experimentals que tenen com a objectiu aconseguir la curació de la infecció per VIH i, per tant, també eliminar el risc del contagi.

La producció de la vacuna cel·lular s'iniciarà en l'últim quadrimestre d'aquest any i es prolongarà fins a mitjan 2017, amb un procés de durada de prop d'un any. Durant aquest any, amb una mostra de sang de cada pacient es procedirà a aïllar i purificar el virus obtingut i, posteriorment i amb una segona mostra, s'aïllaran les cèl·lules dendrítiques, que s'exposaran al virus propi del pacient aïllat, expandit i inactivat prèviament en les sales blanques de la unitat d'investigació, i criopreservat a -80 graus centígrads.