El govern espanyol va traslladar ahir a Veneçuela el seu malestar i rebuig pels "insults i amenaces" contra Espanya de Nicolás Maduro en titllar Mariano Rajoy de "racista", i va assegurar que les declaracions del president del país llatinoamericà no contribueixen a "una mínima entesa" entre els dos executius.

El Ministeri d'Exteriors va convocar l'ambaixador veneçolà a Madrid, Mario Isea, a qui va traslladar el malestar i rebuig d'Espanya per les "intolerables" paraules de Maduro, que es van produir després que el Congrés aprovés una proposició no de llei que demana l'alliberament de polítics veneçolans empresonats.

El president veneçolà va criticar aquesta resolució espanyola i va dir que prepara un conjunt de "respostes integrals" per "plantar cara" a Madrid.

"Ja n'hi ha prou, prou, fins quan aguantarem abusos, menyspreus, racisme?", va preguntar Maduro, alhora que afirmava sobre el president del govern, Mariano Rajoy, que "té racisme històric, racisme social".

Mario Isea va ser rebut al Ministeri d'Exteriors a Madrid pel director general d'Iberoamèrica, Pablo Gómez de Olea, en una trobada que amb prou feines va durar cinc minuts. Gómez de Olea va traslladar a l'ambaixador veneçolà que aquest tipus de declaracions i insults "no contribueixen a una mínima entesa entre dos governs que representen dos pobles units històricament per estrets llaços", segons va informar el Ministeri d'Exteriors en un comunicat.