L'empresa tecnològica Google va qualificar ahir de "falses" les acusacions de la Comissió Europea (CE) del seu suposat abús de posició de domini com a cercador, i defensa que el seu sistema operatiu mòbil, Android, ha incentivat la innovació i la competència en aquest camp.

"Tot i que Google potser és l'eina de cerca més utilitzada, la gent ara pot trobar i accedir a la informació de nombroses formes, i les acusacions de perjudici als consumidors i competidors estan molt lluny de la realitat", va argumentar ahir l'empresa en el seu bloc oficial. La companyia nord-americana rebutja les acusacions i assenyala que espera convèncer la CE en les pròximes setmanes "que tenim raó".

La Comissió Europea va acusar ahir formalment Google d'abusar de la seva posició de domini en les recerques a Internet en afavorir "sistemàticament" el seu producte de comparació de compres en el seu cercador, i va anunciar l'obertura d'una investigació antimonopoli al seu sistema operatiu mòbil, Android .

L'empresa té l'oportunitat de defensar-se en un termini de deu setmanes i d'assistir a una audiència amb els responsables de Competència de la CE. En última instància, si la CE no veu satisfetes les seves exigències, podria imposar a Google una multa de fins al 10% de la seva facturació (uns 6.001 milions de dòlars o 5.661 milions d'euros), segons els seus comptes del 2014.

Companyies com Axel, Springer, Expedia, TripAdvisor i Yelp, que han presentat les seves queixes a la investigació, han afirmat que les pràctiques de Google d'incloure resultats especialitzats en les recerques ha danyat significativament el seu negoci. No obstant això, segons Google, "el seu trànsit, ingressos i beneficis revelen una història molt diferent", ja que considera que no les ha perjudicat.

"Si mirem les compres (per Internet), una àrea en la qual hem vist moltes queixes i en la qual la Comissió Europea ha centrat les seves acusacions, està clar que hi ha molta competència -incloent-hi Amazon i Ebay, dos dels portals de compres més grans del món- i els resultats de compra de Google no han danyat aquesta competència", afegeix. La companyia argumenta, així mateix, que les seves pràctiques no només no perjudiquen la competència sinó que la incentiven. "Un economista diria que no hi ha gaire innovació i inversió on la competència està dominada per una sola empresa. No obstant això, això és el que passa en el nostre món. Estem veient molta innovació en recerques de veu i en assistents de recerca, i n'hi ha més per venir", respon.

En paral·lel, la Comissió Europea va obrir ahir una investigació a part sobre si Google ha impulsat acords anticompetència amb fabricants de mòbils i tauletes per instal·lar-hi exclusivament el seu sistema operatiu de codi obert, Android.

La CE també pretén determinar si l'empresa tecnològica ha impedit el desenvolupament de versions competidores d'aquest sistema o si hi ha vinculat obligatòriament algunes de les seves aplicacions i serveis.

"La Comissió Europea ha qüestionat els nostres acords amb fabricants. És important recordar que són voluntaris -pots usar Android sense Google-, però proporcionen beneficis reals als usuaris d'Android i als desenvolupadors", defensa Google. "Android ha estat clau per encoratjar la competència en el món del mòbil, en abaixar els preus i incrementar l'elecció per a tothom", afegeix.

La Comissió continua la seva investigació formal sobre Google en altres aspectes del seu comportament, respecte als quals encara té dubtes: un possible tracte de favor a altres serveis especialitzats de cerca en els resultats del cercador, la còpia de continguts dels webs de competidors, l'exclusivitat de la publicitat i "restriccions indegudes" a anunciants.