L'advocat dels activistes condemnats pel Tribunal Suprem pel setge al Parlament català el 2011, Jaume Asens, va portar ahir el seu cas al Parlament Europeu, on es va reunir a la recerca de suports amb eurodiputats i representants de la comissió de Llibertats Públiques i del defensor del Poble Europeu.

Amb aquesta visita, organitzada per ICV, Podem i IU, Asens ha volgut denunciar una sentència que segons el seu parer és "un acte arbitrari de barbàrie judicial" en què els acusats haurien estat utilitzats pel Suprem com a "bocs expiatoris". El lletrat lamenta que després de l'absolució per l'Audiència Nacional, el Suprem condemnés vuit activistes a tres anys de presó "sense escoltar-los abans" i "en alguns casos només per cridar, per ser allà". "Pensem que era important portar el cas al PE, sobretot per visibilitzar que s'ha comès una injustícia d'aquest calibre", va dir Asens en roda de premsa.

"Un pronunciament d'un òrgan europeu pot servir per generar més consciència de gravetat sobre el que ha passat", va afegir Asens, que demana la suspensió de l'execució de la sentència fins que el cas no arribi al Tribunal d'Estrasburg de Drets Humans (TEDH). L'advocat afirma que una altra possibilitat per evitar que els condemnats vagin a la presó és que es produeixi la petició d'indult per part d'algun grup polític.

Per a l'eurodiputat Ernest Urtasun (ICV), la sentència significa "un element més d'aquesta política de regressió contra les llibertats i drets a Espanya que té com a eix central la nova llei de seguretat ciutadana".

També Marina Albiol (IU) defensa que "davant el drama social que viu Espanya és evident que la gent no es quedarà asseguda" i com a resposta "s'està imposant un augment del totalitarisme i la repressió". De la seva banda, Miguel Urbán (Podem) va dir que s'"ha instrumentalitzat el Suprem per donar una sentència exemplaritzant contra les majories silencioses que ara s'atreveixen a protestar" i que el cas va ser "una avantsala de la llei mordassa".

"El millor del 15-M va ser que la gent va aprendre que no s'havia de tenir por de mobilitzar-se i ara volen tornar a fer-la callar amb més por", va afegir el representant de la formació de Pablo Iglesias.