L'exvicepresident del govern central i exministre d'Economia, Rodrigo Rato, ha estat detingut avui després d'haver estat escorcollat el seu domicili a Madrid durant més de tres hores a la recerca de proves per presumptes delictes de frau, blanqueig de capitals i aixecament de béns.

Abans de les 5 de la tarda, funcionaris de l'AEAT, Agents del Servei de Vigilància Duanera (SVA) i membres del Cos Nacional de Policia van acudir a la casa de Rato per iniciar un escorcoll ordenat pel Jutjat d'Instrucció número 35 de Madrid que, amb caràcter "immediat", va admetre a tràmit una denúncia de la Fiscalia de Madrid. La denúncia es dirigeix contra Rato i contra altres persones, que no han estat identificades, i les actuacions han estat declarades com a secretes.

Precisament, i al mateix temps que es produïen els escorcolls a Madrid, l'Agència Tributària va dur a terme altres inspeccions en un despatx d'advocats situat a la urbanització de luxe de Sotogrande, al municipi de San Roque (Cadis), segons fonts pròximes a la investigació.

A la recerca de calabós

Després de tres hores d'escorcoll, l'expresident de Bankia i exdirector gerent de l'FMI va ser traslladat al seu despatx per continuar amb els escorcolls, i fonts de la investigació no descartaven que aquests continuessin anit. A més, les mateixes fonts van afegir que l'Agència Tributària havia demanat a la policia si podia disposar d'un calabós a la comissaria madrilenya de Rafael Calvo per traslladar-hi un "detingut", sense especificar si es tractava de Rato.

L'escorcoll va tenir lloc després que el ministeri fiscal investigués Rodrigo Rato durant diversos dies després de conèixer que es va acollir a l'amnistia fiscal el 2012 per regularitzar el seu patrimoni. Arran d'això, l'Agència Tributària va començar a investigar un "complex entramat societari familiar". El Sepblac, la unitat d'intel·ligència financera espanyola, dependent del Ministeri d'Economia, és l'encarregada d'aprofundir en la investigació per confirmar si hi ha indicis de delicte. Tot i que el cas està actualment en mans de la Fiscalia de Madrid, l'assumpte serà assumit pròximament per Anticorrupció.

Les reaccions

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va expressar el seu respecte a aquesta detenció i va insistir que aquesta actuació demostra que el sistema funciona i que la llei és igual per a tots, independentment de la seva condició "professional o política". Per la seva banda, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assenyalar durant la seva compareixença al Congrés que s'escandalitzaria si l'Agència Tributària no pogués investigar persones amb rellevància social, "com va passar en ocasions anteriors".

El ministre va manifestar que als funcionaris de l'AEAT no han de preocupar "gens ni mica" els noms i cognoms, ni la rellevància social ni l'afiliació política dels investigats. Així mateix, va defensar el respecte per la llei i per l'interès general "per sobre de tot", sense importar companys i rivals, amics i enemics, "i que cadascú respongui dels seus actes". Després de la regularització portada a terme per Rodrigo Rato el 2012, i davant del dubte de l'origen dels béns declarats, Hisenda el va incloure en un llistat de 705 persones sospitoses d'haver pogut blanquejar capitals.

Al llarg del dia van tenir lloc reaccions davant d'aquest cas, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar la dimissió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i va assegurar que el president del govern, Mariano Rajoy, ha de donar explicacions sobre aquest assumpte. "Montoro ha de dimitir i el grup parlamentari del PP ha de permetre que s'obri una comissió d'investigació sobre l'amnistia fiscal que el PP va aprovar, que els socialistes denunciem i que ha permès que s'hi acullin persones com Bárcenas o Rato", va subratllar Sánchez.

Sol·licitud de compareixença

Precisament, el grup parlamentari socialista va demanar ahir la sol·licitud de compareixença urgent a la Comissió d'Hisenda del ministre Montoro per informar de la regularització fiscal i del cas de Rodrigo Rato. A més, el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, compareixerà dimarts que ve al Congrés per informar sobre la lluita contra el frau fiscal, decisió que s'ha adoptat després de conèixer l'actuació judicial contra l'exministre.

Des del PP, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar que la investigació oberta de Rato demostra que per al govern "no hi ha excepcions" a l'hora d'exigir i de vetllar pel compliment de la llei de qualsevol ciutadà. L'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, va admetre que per a ella aquest succés és "trist", i va dir que les institucions han d'indagar sobre qualsevol indici, però que no hi ha d'haver "judicis paral·lels". La líder d'UPyD, Rosa Díez, va incidir que si algú creu que tot s'arreglarà fent de l'expresident del govern un "boc expiatori" s'equivoca, perquè sortirà "tot el ramat".