Agents de Vigilància Duanera estan registrant el domicili de l'exvicepresident del Govern i expresident del Fons Monetari Internacional (FMI), Rodrigo Rato. Els agents, dependents de l'Agència Tributària, romanen a l'interior de l'habitatge recaptant informació acompanyats per un agent judicial.

Aquest registre es produeix després de conèixer-se que l'exministre d'Economia es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel Govern de Mariano Rajoy el 2012.

Arran d'això l'Agència Tributària va començar a investigar un "complex entramat societari familiar", segons han explicat aquest dimecres a Efe fonts properes al procés.

Fruit d'aquest treball i davant el dubte de l'origen dels béns declarats pel també exdirector gerent del FMI, Hisenda va incloure a Rato en un llistat de 705 persones sospitoses d'haver pogut blanquejar capitals en l'última amnistia fiscal.

A partir d'aquí, és el Sepblac, la unitat d'intel·ligència financera espanyola, dependent del Ministeri d'Economia, l'encarregat d'aprofundir en la recerca per confirmar si existeixen indicis de delicte.

El patrimoni regularitzat per Rato a l'amnistia fiscal tindria el seu origen en el passat i no estaria relacionat amb les seves activitats professionals, sinó que podria provenir de l'herència rebuda després de la mort d'alguns membres de la seva família, argumenten les fonts.

No obstant això, a Hisenda li hauria cridat l'atenció l'existència d'un embull de societats, que els experts tracten d'aclarir ara si ha servit per blanquejar diners i si té el seu origen en la fortuna aconseguida pel seu pare, Ramón Rato.

El patriarca dels Rato, propietari del Banc de Siero, va obrir en els anys 60 una sucursal a Suïssa per captar l'estalvi d'immigrants espanyols al país helvètic i la veïna Alemanya, pràctica per la qual va ser condemnat a presó per evasió de capitals.

A més, va suposar el pagament d'una multimilionària multa pels béns acumulats a l'estranger que, en part, podrien haver acabat formant part del patrimoni de l'exvicepresidente del Govern, que hauria regularitzat la seva situació amb l'amnistia.

Montoro, a la defensiva

El registre a la casa de Rato es produeix hores després que el ministre Montoro hagi fet una defensa aferrissada des del Congrés dels Diputats de la lluita contra el frau fiscal. Montoro, molt qüestionat aquests dies després que s'hagi conegut el presumpte blanqueig de diners de Rato en acollir-se a l'amnistia fiscal del 2012 -una decisió que, segons l'exvicepresident del govern, el Ministeri d'Hisenda coneixia- ha definit la tasca de l'Agència Tributària com a "constant" i ha alertat que "així seguirà".

"Vostès s'escandalitzen quan apareixen noms rellevants", ha dit a un Congrés dels Diputats pràcticament buit, "però el que a mi m'escandalitzaria és que persones amb rellevància social no fossin investigades, com passava en èpoques anteriors".