La ponència del Parlament que elabora la Llei electoral catalana s'ha tancat amb un text que arribarà al ple de principi de maig sense que contingui un sistema electoral concret, a fi de forçar que tots els grups hagin de definir les seves propostes en forma d'esmenes parcials o a la totalitat.

La ponència disposarà a principi de la setmana que ve del text articulat de la llei, i la Mesa del Parlament ja podrà preveure en la seva reunió de dimarts quan tindrà lloc el debat a la totalitat, que molt probablement se celebrarà en el primer ple del mes de maig.

CiU, ERC i ICV-EUiA mantenen el seu acord sobre el contingut bàsic de la llei, establert sobre la base del sistema previst a la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) però amb algunes millores, com, per exemple, la possibilitat que les llistes estiguin desbloquejades.

Ja que els tres grups disposen de majoria absoluta per superar el debat a la totalitat però no per aprovar una llei com aquesta perquè l'Estatut obliga a tenir el suport de les dues terceres parts de la cambra (90 diputats), la ponència ha optat per elevar al ple un text en el qual estan previstos tots els títols, excepte el que ha de definir el sistema electoral.

Mentre que CiU, ERC i ICV-EUiA han valorat positivament aquest migdia que la llei arribi incompleta al ple, ja que entenen que això facilita el consens, PSC, PPC i Ciutadans (C's) han expressat el seu escepticisme.

Lluís Maria Coromines, de CiU, ha demanat als partits "que fins ara no han fet passos per aconseguir el consens" que flexibilitzin les seves postures, i s'ha mostrat convençut que la llei pot ser aprovada abans que s'acabi la legislatura.

"S'ha criticat molt que Catalunya no tingui una llei pròpia, però, en realitat, les lleis que tenen totes les altres comunitats es limiten a traslladar la LOREG al seu àmbit territorial sense cap modificació substancial", ha corroborat.

El diputat d'ERC Roger Torrent ha apel·lat als grups que no assumeixen el text acceptat per la majoria perquè "siguin generosos i oberts de mires", i ha reclamat "deixar les calculadores a una banda".

Des del PSC, David Pérez ha apuntat que el seu partit "no recolzarà una llei que no millori el sistema actual amb més proporcionalitat", i ha afegit que "no s'ha parlat ni un sol minut del sistema electoral; falta voluntat de consens sobre l'aspecte bàsic". Ha assenyalat que el PSC està disposat a renunciar al seu model, inspirat en el sistema alemany, però sempre que es millori el model actual.

El portaveu adjunt del grup del PPC, Santi Rodríguez, ha lamentat que el text no inclogui el sistema electoral, i ha considerat que això "complica el calendari i les negociacions". Per ICV-EUiA, Jaume Bosch ha subratllat "els canvis substancials" que comprèn la proposta consensuada. El que ha explicat Bosch és que "l'únic sistema que podria aconseguir el consens és l'holandès, basat en una circumscripció única amb l'adequada representació dels territoris".

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha advertit que la ponència "s'ha tancat en fals", motiu pel qual el seu grup presentarà una esmena a la totalitat.