La policia d'Austràlia va arrestar ahir cinc persones que planejaven un atemptat terrorista inspirat en l'Estat Islàmic (EI) durant la cerimònia del Dia d'Anzac, una festa nacional que els australians i neozelandesos celebren el 25 d'abril. Almenys tres dels cinc detinguts van resultar ferits durant l'operació antiterrorista duta a terme a Melbourne, capital de l'estat de Victòria, situat al sud-est del país.

Un dels sospitosos, Sevdet Besim, de 18 anys, està acusat als jutjats de Melbourne de conspiració per cometre un atemptat. L'imputat ha quedat en custòdia fins al 24 d'abril perquè no va sol·licitar la llibertat sota fiança, tot i que la defensa va matisar que té plans de sol·licitar-la properament.

Besim i un altre dels detinguts, també de 18 anys, planejaven un atemptat, segons el sotsdirector en funcions de la policia australiana, Neil Gaughan. "Creiem que tots dos es preparaven per a un atac terrorista durant els actes del Dia d'Anzac a Melbourne que tenia com a objectiu agents de la policia", va detallar Gaughan.

Les autoritats van descriure els plans terroristes com a "inspirats" per l'Estat Islàmic, segons les proves recollides i les declaracions preses. Respecte les altres tres persones, una serà acusada de possessió il·lícita d'armes i les altres dues es troben en custòdia policial i cooperen en la investigació.

"Estem segurs que hem avortat l'amenaça", va assenyalar el subcomissionat de la policia de Victòria Shane Patton, que va demanar a la població que segueixi endavant amb els seus plans per a la festivitat amb normalitat.

Cal recordar que un grup de pirates informàtics va segrestar el 12 d'abril la pàgina web de l'aeroport internacional de Hobart, a la meridional illa australiana de Tasmània, i van publicar un text de suport a l'EI. Les forces de seguretat australianes vigilen estretament unes 400 persones sospitoses de donar suport als terroristes, mentre que uns 110 nacionals han sortit del país per unir-se als gihadistes que lluiten a Síria i l'Iraq, dels quals una vintena ja haurien mort.

34 morts a l'Afganistan

Per altra banda, l'Estat Islàmic va assumir ahir l'atemptat suïcida que va causar 34 morts i un centenar de ferits a la ciutat oriental afganesa de Jalalabad, el que suposa el primer atac d'aquest tipus que comet l'organització a l'Afganistan.

"Qui ha assumit el mortífer atemptat a Nangarhar? Els talibans no ho han fet. El Daesh (l'acrònim en àrab de l'EI) l'ha assumit", va assegurar el president afganès, Ashraf Gani, en un discurs televisat.

Poc abans, l'EI havia reivindicat l'atemptat en un missatge enviat a l'agència local Pajhwok per Shahidulá Shahid, exportaveu dels talibans paquistanesos, el TTP, que va ser cessat a finals de l'any passat per mostrar el seu suport als gihadistes, i que ara ocupa el lloc de portaveu regional del grup.

L'atemptat suïcida es va produir a primera hora del matí d'ahir a l'entrada del Banc de Kabul a Jalalabad, capital de la província de Nangarhar, quan desenes de persones, inclosos funcionaris del govern, eren allà per cobrar els seus respectius salaris.