L'alumne de 13 anys que aquest matí ha matat a un professor i ha ferit a quatre persones a l'institut Joan Fuster de Barcelona no és imputable i només ha estat identificat i custodiat a l'interior del centre escolar, segons ha informat un portaveu de la Policia autonòmica.

La Llei de Responsabilitat Penal dels Menors estableix que els menors d'aquesta edat no són imputables.

La majoria d'edat penal a Espanya està en els 18 anys, encara que la legislació estableix que a partir dels 14 es poden exigir responsabilitats.

L'article 19 del Codi Penal diu que "els menors de divuit anys no seran responsables criminalment". No obstant això, aclareix que "quan un menor d'aquesta edat cometi un fet delictiu podrà ser responsable conformement al que es disposa en la Llei que reguli la responsabilitat penal del menor".

Els menors de 14 estan exempts de responsabilitat pels delictes que cometen ja que la llei considera que en aquests casos s'ha de buscar la solució en l'àmbit educatiu i familiar.

El debat "no està damunt de la taula"

La secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero, ha afirmat aquest dilluns que rebaixar l'edat de responsabilitat penal dels menors perquè en successos com el registrat a Barcelona es puguin imputar delictes a els qui no han complert els 14 anys, "no està damunt de la taula".

En declaracions als mitjans al final d'un acte a la seu del seu departament, Camarero ha recordat que l'Executiu ha impulsat una reforma que toca nombrosos aspectes sobre infància i menors d'edat i, no obstant això, ha decidit deixar en 14 anys l'edat mínima de responsabilitat penal.

"Nosaltres hem fet una llei de protecció a la infància que manté la llei (de responsabilitat penal del menor) tal com estava. Crec que el més important és treballar per la sensibilització, treballar per que aquests fets no ocorrin i no se segueixin produint situacions de violència i treballar per la recuperació d'aquests nens que són violents sigui de la violència que sigui", ha declarat.

En la seva opinió, "alguna cosa aquesta passant en la societat". "Crec que els joves estan cada vegada potser més envoltats de violència en sèries al cinema, a les xarxes socials, també en els videojocs. És una situació en la qual hem de pensar i veure el que aquesta passant", ha afegit.