El fiscal de Palerm Maurizio Scalia va assegurar ahir que un milió d'immigrants és al nord d'Àfrica esperant el seu torn per embarcar cap a les costes italianes, segons les investigacions que han permès la detenció de 24 persones acusades de pertànyer a una xarxa de traficants. Scalia va proporcionar aquestes dades durant la roda de premsa en la qual es va informar dels detalls de l'arrest en diverses ciutats italianes d'aquestes 24 persones, de diferents nacionalitats, que havien construït una xarxa que s'ocupava de portar traficants des d'Àfrica a Itàlia.

Les investigacions han revelat que la banda cobrava fins a 5.000 euros per portar els immigrants des del seu país d'origen a Líbia, després altres 1.500 per la travessia cap a Itàlia i posteriorment uns 400 als emissaris en aquest país, i a aquests s'afegien 1.500 si es volia arribar fins al nord d'Europa.

Per part seva, el president del Govern italià, Matteo Renzi, va assegurar que la Guàrdia Costanera italiana i de Malta es trobaven en procés d'ajudar dues barcasses en dificultat davant de les costes de Líbia i en què viatgen uns 450 immigrants. Renzi va explicar que a les dues embarcacions, que van donar l'alarma perquè estaven a la deriva i eren a només 30 milles de les costes de Líbia, viatjaven unes 100-150 persones, mentre que en una altra de més gran hi havia uns 300 immigrants. Una persona que era en aquesta pastera va assegurar en una trucada de petició d'ajuda que ja hi havia almenys 20 morts.

Paral·lelament, almenys tres persones van perdre la vida en encallar una embarcació amb nombrosos immigrants a les costes de l'illa grega de Rodes. Anit es comptabilitzava la mort de tres persones -una dona, un home i un nen-, i 90 havien estat rescatades, de les quals 67 van ser traslladades a comissaries i 23 a hospitals. L'accident es va produir cap a les set del matí quan l'embarcació de fusta va quedar encallada a les roques i després es va enfonsar.

Crítiques de l'ONU

Des de principis d'aquest any almenys 1.650 immigrants han mort al Canal de Sicília i la xifra està destinada a incrementar-se a causa del bon temps i la manca de mitjans, segons va denunciar ahir la portaveu de l'Alt Comissionat de Nacions Unides (ACNUR) al sud d'Europa, Carlotta Sami.

Sami va explicar al canal de televisió SkyTG24 que segons els testimonis aportats pels supervivents dels últims naufragis, almenys són 1.650 els immigrants que han mort aquest any en el seu intent de creuar la Mediterrània per tal de poder arribar a les costes italianes, 400 van morir la passada setmana i prop de 900 el dissabte.

La portaveu de l'ACNUR va denunciar que el nombre està destinat a augmentar en els propers mesos ja que amb l'arribada del bon temps es multiplicaran les sortides d'immigrants des de les costes de Líbia. "A més les guerres continuen i no augmenten els esforços, de manera que aquestes tragèdies per desgràcia es podran repetir", va afirmar la portaveu de l'ACNUR.

Per la seva banda, el director d'ACNUR a Europa, Vincent Cochetel, va subratllar en una entrevista publicada pel diari italià La Repubblica que es tracta d'"una tragèdia anunciada" a causa dels mitjans insuficients.