Un alumne de 13 anys amb un trastorn mental va sembrar ahir el pànic al seu institut de Barcelona en irrompre a classe amb una ballesta i un matxet, amb els quals va propinar una punyalada mortal a un professor i va ferir lleument dos docents més i dos alumnes.

El jove, segons la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va actuar afectat molt possiblement per un brot psicòtic, tot i que a l'expedient de l'alumne no hi havia constància que el noi tingués cap problema mental. Tampoc no tenia al seu historial cap expedient obert per mala conducta.

L'alumne, que està ingressat a la unitat de psiquiatria d'un hospital de Barcelona, va irrompre a la seva classe de l'institut Joan Fuster cap a les 09.15 hores del matí (amb més d'una hora de retard), armat amb una ballesta carregada per disparar, un matxet de muntanya i una motxilla, on duia un còctel Molotov, que no va arribar a utilitzar.

El jove, que com que té 13 anys no pot ser imputatperquè no és responsable penalment dels seus actes, va trucar a la porta de la seva classe, de segon d'ESO, i va disparar amb la ballesta tunejada que duia contra la professora de castellà, quan ella el va obrir i li va dir que ja no podia entrar perquè arribava tard. La ballesta era d'un tipus professional, encara que estava tunejada, mentre que les fletxes que va disparar eren casolanes, elaborades amb bolígrafs.

Una alumna de la classe, filla de la professora ferida, va acudir ràpidament a ajudar la seva mare, moment en què l'agressor li va clavar el matxet a la cama.

Posteriorment, segons alguns testimonis, el noi va treure de la motxilla una ampolla de cervesa amb líquids inflamables i va amenaçar de fer-la esclatar, de manera que els alumnes de la classe es van espantar, es van posar a xisclar i van intentar fugir.

El noi va sortir de l'aula i va pujar al primer pis, on diversos alumnes també estaven fora de les aules, a causa de la cridòria que procedia de la planta baixa. L'estudiant es va dirigir llavors cap a un professor de ciències socials substitut, i li va clavar el matxet al tòrax, fet que li va causar la mort. Seguidament, el noi, que duia una caçadora d'aspecte militar a la mà, va disparar de forma indiscriminada la ballesta, va brandar el matxet aleatòriament i va provocar lesions a una altra professora i a un altre alumne, si bé el seu estat no corre perill.

Instants després, el jove es va dirigir cap al pati, on un professor d'educació física el va aturar quan estava molt alterat i només delirava assegurant que sentia veus que li deien que havia de matar gent. L'institut va donar llavors l'alarma.