Bankia acudirà a la via civil a partir de dilluns per reclamar mesures cautelars sobre els béns de quatre exconsellers de l'entitat, entre ells Rodrigo Rato, per tal d'assegurar el patrimoni per cobrir la fiança de 800 milions d'euros imposada per suposades irregularitats en la seva sortida a borsa.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ho va assegurar ahir en una trobada amb periodistes prèvia a la Junta d'Accionistes, on va afirmar que és clar "qui són els del passat i qui són els del present i el futur", una divisió en la qual hi ha Rato. El grup va abonar en solitari la fiança de 800 milions imposada de forma solidària el 13 de febrer pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu a BFA-Bankia, Rato i els exconsellers Francisco Verdú, José Luis Olivas i José Manuel Fernández Norniella, i es va dirigir notarialment contra els exconsellers perquè abonessin 133 milions.

Recurs de la fiscalia

31 de Madrid d'inhibir-se a favor de l'Audiència Nacional perquè investigui Rato per frau fiscal, en no veure-hi vinculació amb el cas Bankia. La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va opinar que, de moment, la competència dels jutjats ordinaris de Madrid per investigar Rato "sembla clara". Segons Madrigal, el que s'investiga al jutjat de Madrid és "un frau fiscal que afecta un contribuent concret", sense que de moment s'apreciïn indicis per relacionar-ho amb el cas Bankia.

Rato deixa Telefónica

D'altra banda, Rato va anunciar ahir que suspèn temporalment la seva presència als consells assessoris de Telefónica, càrrecs que ocupava des del 2013. Ha pres la decisió una setmana després de conèixer-se que es va acollir a l'amnistia fiscal, i de l'inici de la investigació per delicte fiscal, blanqueig i alçament de béns. A més d'això, Rato ocupava fins fa poc un lloc d'assessor al banc turc Akbank i, abans, al Banc Santander, encara que amb l'arribada d'Ana Patrícia Botín a la presidència del grup, l'òrgan va desaparèixer.

En el cas de Telefónica, Rato formava part dels consells assessors de Llatinoamèrica i Europa de Telefónica des de principi del 2013, mesos després d'haver dimitit com a president de Bankia i malgrat trobar-se immers en el procés judicial a l'Audiència Nacional.