El deposat president egipci Mohammad Mursi va ser condemnat a 20 anys de presó per l'ús de la violència en els disturbis registrats al Caire el 2012, en la primera sentència contra ell d'un dels processos en què afronta la pena capital. A més de Mursi, 12 dirigents i activistes islamistes van ser condemnats, en aquest judici, a la mateixa pena, entre ells el vicepresident del Partit Llibertat i Justícia (PLJ) -braç polític dels Germans Musulmans-, Essam al Arian, i el membre de la seva executiva Mohamed Beltagui.

Els sentenciats, i dues persones condemnades a deu anys de presó en el mateix cas, van ser processats per l'ús de la força i la retenció i tortura de persones en els xocs entre opositors i seguidors de Mursi el 5 de desembre del 2012, prop del Palau Presidencial Al Itihadiya, a la capital egípcia.

La decisió estipula a més, per a tots els processats, cinc anys de vigilància policial una vegada que siguin excarcerats i la remissió del cas a un judici civil perquè els condemnats reparin els danys causats pels seus delictes. Els processats van ser, però, absolts dels càrrecs d'assassinat premeditat i possessió d'armes de foc sense llicència, fet que va evitar que fossin condemnats a la pena de mort.

L'advocat de Mursi, nomenat per la cort després que es retirés la defensa original, Sayed Hamed, va explicar que la sentència és "equilibrada" en absoldre els acusats del càrrec d'homicidi, però va avançar que recorrerà al Tribunal de Cassació. El dia dels esdeveniments, desenes de simpatitzants dels Germans Musulmans van desallotjar una protesta d'opositors a Mursi contra la Declaració Constitucional emesa, el novembre del 2012, pel llavors mandatari.