El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimecres que ERC està complint els pactes que té signats amb el Govern, tant el del passat 14 de gener com el pacte de legislatura que Artur Mas i ell mateix van signar a finals del 2012. No és, per tant, de l'opinió del president de la Generalitat, que en una entrevista a El Punt Avui TV ha acusat els republicans de no complir el 100% dels acords, permetent que CiU perdi votacions al Parlament. Junqueras ha recordat que els acords se circumscriuen a una sèrie de temes i que, en cap cas, obliguen a coincidir sempre en les votacions. A més, s'ha mostrat convençut que el 27-S els ciutadans de Catalunya podran votar per decidir el seu futur.

"Els pactes són els que són i nosaltres els complim sempre", ha refermat el president d'ERC. Junqueras ha afirmat que Esquerra és i serà "el soci més lleial del poble de Catalunya" i que no canviarà d'opinió pel que fa a la lluita "contra la corrupció, a favor de la igualtat d'oportunitats i per la independència". En aquest sentit, ha subratllat que sempre han votat en consciència i que ho continuaran fent en el futur.

Tot i l'ambigüitat amb la que Artur Mas ha parlat de les properes eleccions al Parlament que, "previsiblement" seran el 27 de setembre, Junqueras s'ha mostrat "convençudíssim" que els ciutadans de Catalunya podran votar aquell diumenge a favor o en contra de la independència del país. "Estic segur que tothom complirà els acords. Només faltaria", ha afegit.

"L'important és la gent. Hem de ser capaços de construir les majories democràtiques necessàries a favor de la independència. I dedicarem tot el nostre esforç i paraules a fer-ho", ha destacat, reticent a respondre més qüestions relacionades amb les paraules de Mas.

La setmana que ve es podria tornar a viure una votació en minoria de CiU al Parlament. Diverses mocions relacionades amb l'àmbit sanitari podrien evidenciar, de nou, el diferent model sanitari que defensen CiU i ERC, precisament una de les matèries que més tensions ha generat darrerament entre els republicans i la federació nacionalista.

Nova executiva d'ERC

Junqueras ha fet aquestes declaracions en resposta als mitjans de comunicació que han cobert l'acte de presentació de la nova executiva del partit. Fins a vuit novetats ha inclòs el president republicà en la direcció que assumirà les funcions després del Congrés convocat per al proper 25 de juliol. La més destacada és la substitució d'Anna Simó com a portaveu, càrrec que passarà a desenvolupar el diputat Sergi Sabrià.

22 persones formaran part de l'executiva liderada, quatre anys més, per Junqueras com a president i Marta Rovira com a secretària general. Lluís Salvadó continuarà sent el número 3 del partit ocupant el càrrec de secretari general adjunt. De la seva banda, Anna Simó deixarà de ser la portaveu i ocuparà un nou càrrec fet a mida, el d'adjunta a la presidència per a les relacions institucionals.

Enlloc de quatre, hi haurà cinc vicesecretaries generals, en crear-se la vicesecretaria general d'Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, que encapçalarà la fins ara portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Figueres, Mireia Mata. Per sota d'ella hi haurà dues cares noves més, Eva Baró, d'ERC Barcelona i la diputada al Parlament Marta Vilalta que s'encarregaran de la secretaria gestió del coneixement i la secretaria d'entorn respectivament.

Cesc Iglésies seguirà sent el vicesecretari general d'Acció Política. En aquesta àrea s'incorporen tres persones noves a l'executiva. Pere Aragonès serà el nou secretari de Política Econòmica i Coneixement en substitució d'Albert Castellanos, que ha deixat les seves responsabilitat polítiques al partit. També s'incorporen la diputada Alba Vergés com a secretaria de Salut, Benestar i Ciutadania en substitució de Pere Cullell, candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa, i el recentment nomenat assessor del Govern Josep Ginesta, que serà el secretari d'Emprenedoria, Treball i Funció Pública. David Agustí com a secretari de Política Cultural, Educació i Esports, i Ricard Martínez, com a secretari de Política Territorial, continuen en el càrrec.

La vicesecretaria general de Coordinació Interna i Territori tampoc tindrà gaires canvis. Eduard López serà el vicesecretari general i estaran per sota seu a l'organigrama Jordi Roig, secretari de Finances i Administració, Isaac Peraire, secretari d'organització i Marc Sanglas, secretari de Política Municipal. L'única incorporació és la de l'alcalde de Moià i diputat al Parlament, Dionís Guiteras, que serà el secretari d'Ens Locals Supramunicipals, càrrec de nova creació.

El diputat Oriol Amorós continuarà liderant la vicesecretaria general d'Imatge i Comunicació i comptarà amb Guillem Clapés com a secretari d'Imatge, Comunicació i 2.0. Per últim, el diputat i alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, serà el vicesecretari general de relacions internacionals, càrrec que ocupa des del 2011.

Els aproximadament 10.000 militants d'Esquerra votaran de forma individual els 22 membres de la candidatura presentada per Junqueras el proper 30 de maig. No hi ha cap candidatura alternativa i es preveu un procés de validació fàcil per al president, que ha aportat 1.600 avals.

La del 30 de maig serà una votació en urnes situades arreu del territori català en la què els candidats hauran d'obtenir, almenys, el 50% dels vots emesos. Un cop escollida, la nova executiva tindrà l'encàrrec de redactar el projecte de ponència política que se sotmetrà a votació -després d'un procés territorial d'esmenes- en el Congrés del 25 de juliol. Abans, un Consell Nacional extraordinari haurà ratificat els membres de la nova direcció del partit.

ERC també renovarà el seu Consell Nacional i les seves executives locals i territorials en un procés que també començarà el proper 30 de maig i es completarà el dia del Congrés. La direcció encara no ha fet públic l'espai que acollirà l'esdeveniment. Fa 4 anys, a Girona, Junqueras va ser escollit president d'ERC a Girona.