Uns 400 professors es van concentrar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per expressar la seva solidaritat amb Abel Martínez Oliva, el mestre assassinat per un alumne de 13 anys, i reclamar més recursos psicopedagògics per a les escoles, mentre que l'IES Joan Fuster va reprendre la seva activitat acadèmica.

Els docents, convocats pels sindicats, van demanar durant la concentració la dimissió de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a qui van acusar d'eludir les seves responsabilitats en atribuir únicament el succés a un "brot psicòtic" i dir que és un "fet aïllat" i, per tant, inevitable. Els representants dels sindicats d'ensenyament, que van anunciar una pròxima mobilització del sector, van assegurar que aquest tipus de successos es podrien prevenir amb més inversió en psicopedagogs i tutories per als alumnes que tenen problemes. Els professors van reivindicar "un espai de reflexió a cada escola pel que ha passat".

El sindicat FETE-UGT va denunciar que la complexitat de la feina de mestre, "sumada a les retallades en recursos dels últims anys, fan la feina més difícil encara", i que es troben sotmesos "a una gran pressió".

També el portaveu de la Confederació Espanyola de Pares i Mares d'Alumnes (Ceapa), José Luis Pazos, va assenyalar com a "molt probable" que s'hauria pogut minimitzar la possibilitat que ocorregués la tragèdia si l'institut barceloní hagués disposat de més recursos humans per a una atenció als alumnes més individualitzada.

L'autor de l'atac segueix encara hospitalitzat amb tractament mèdic, mentre que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) està elaborant un exhaustiu estudi psicosocial del menor abans de decidir a quin tipus de mesures reeducadores ha de sotmetre's.

La professora i els dos alumnes, un d'ells, la filla de la docent, ferits per l'agressor i que van requerir ingrés hospitalari, van ser donats ahir d'alta de l'Hospital de Sant Pau.

Al matí, l'institut Joan Fuster, del barri de Navas de Barcelona, va reprendre les classes, després del dia de dol viscut dimarts. La normalitat no va poder ser total, perquè nombroses càmeres de televisió es van aplegar davant de les portes de l'institut, cosa que va motivar les queixes i retrets d'alguns pares i mares, així com del professorat.

A les portes de l'institut hi havia ahir encara nombroses espelmes, rams de flors i missatges de dol per la tragèdia viscuda al centre. Uns alumnes van desplegar també una pancarta a les portes del centre en la qual es pot llegir el missatge "Exigim respecte. La intimitat és un dret", amb un crespó negre dibuixat, dirigit als mitjans de comunicació.

Davant d'aquesta situació, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va criticar la "presència excessivament intrusiva d'informadors proveïts d'instruments de gravació", a les portes de l'institut, i va avisar que està fent "una curosa observació del tractament informatiu que estan duent a terme els mitjans de comunicació" sobre el succés. Dos dies després dels fets, els perfils de Facebook de molts alumnes de l'IES Fuster es van omplir de múltiples demandes d'informació sobre els esdeveniments des de procedències molt diverses.