El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat que les eleccions se celebraran el 27 de setembre, com es va anunciar el gener passat, "si no canvia res", i ha avisat ERC que l'acord per a l'avançament electoral implica mantenir l'estabilitat parlamentària del Govern de CiU. Mas ho ha expressat en una entrevista a El Punt Avui TV que es va gravar dilluns.

Segons Mas, d'aquí al setembre "evidentment, poden passar coses", però ha dit que no se n'imagina cap que alteri el consens que hi ha hagut arran de l'acord electoral que va segellar fa tres mesos amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, al Palau de la Generalitat, per la qual cosa va anunciar comicis per al 27 de setembre. Tanmateix, preguntat per si una falta de consens eventual el podria fer canviar d'opinió respecte al 27-S, Mas ha respost afirmativament.

"És que hi ha un acord signat que, per cert, també parla d'estabilitat parlamentària fins a convocar les eleccions", un acord d'estabilitat, ha afegit, que no es compleix "al cent per cent" perquè CiU ha quedat en minoria en algunes votacions del Parlament: "amb això tinc una queixa, perquè es perden algunes votacions que no s'haurien de perdre", ha indicat.

No obstant això, ha recalcat que ell no ha canviat la seva "intenció" de convocar les eleccions al setembre i ha apuntat que si es produïssin altres escenaris haurien de ser acordats amb altres forces sobiranistes.

Junqueras: "el més lleial"

En resposta a aquestes declaracions de Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que espera que el president compleixi el pacte sobre la data del 27-S, i ha recalcat que ERC "és i seguirà sent el soci més lleial del Govern", i que el pacte de suport parlamentari inclou una sèrie de qüestions "que tothom coneix perquè són públiques" i d'altres que no.

Junqueras ha puntualitzat, en aquest sentit, que allò que no farà ERC és canviar de criteri al Parlament respecte "a temes com la lluita contra la corrupció, o a favor de la justícia social i la igualtat d'oportunitats".

El líder d'ERC ha deixat clar que ERC no canviarà de postura davant qüestions com les que queden fora del pacte d'estabilitat parlamentària, encara que això suposi deixar CiU en minoria al Parlament, tal com ja ha passat algunes vegades.

Preguntat sobre la possibilitat que ERC acabi reprovant el conseller de Salut, Boi Ruiz, si no compleix la moció del Parlament que l'obliga a paralitzar la creació del consorci sanitari de Lleida davant del temor que sigui una privatització encoberta de la sanitat pública, Junqueras no ha respost de forma taxativa.

Ha indicat, això no obstant, que "el que hauria de passar sempre és que els consellers compleixin les resolucions del Parlament, ja que no fer-ho seria molt estrany", per això espera que "compleixin els mandats democràtics en la direcció que digui el Parlament".

Segons el líder d'ERC, el seu partit votarà sempre "en contra de la corrupció, a favor de la transparència, la igualtat d'oportunitats i la justícia social", ja que la gent els ha votat "per fer-ho" i seria "inexplicable" que no ho fessin.

D'altra banda, preguntat per si manté la proposta de la llista unitària, el president Mas ha afirmat que "les portes obertes en la vida les has de deixar sempre i en tot, també en aquest tema", encara que ha admès que això no depèn només d'ell. També ha expressat que la seva "aspiració" i el seu "desig" és que CDC i UDC vagin junts el 27-S, encara que ha remarcat que això és una cosa que han de decidir els democratacristians, que tenen un procés intern per determinar el seu full de ruta i si comprenen la independència.