Almenys tres persones, familiars de nouvinguts que fa anys que viuen a Manresa, han mort en els darrers naufragis que hi ha hagut a la Mediterrània, segons ha denunciat la Comunitat de Sant Egidi. Es tracta de joves d'entre 25 i 26 anys, germans i cosins de les famílies manresanes originàries del Senegal, que intentaven arribar a Europa en vaixells i pasteres que han naufragat. En l'últim cas, han mort prop d'un miler de persones. Es dóna la circumstància que els seus parents mantenen una estreta relació amb la comunitat de Sant Egidi, que per a aquest divendres ha organitzat un acte públic i obert a tothom de record i pregària per les víctimes, que es farà a la plaça Major.

Segons explica el membre de la comunitat David Salas, l'entitat sempre ha sigut sensible al drama dels naufragis i les morts a la Mediterrània. En aquesta ocasió va "commoure" especialment perquè "hi havia persones directament relacionades amb nosaltres, amb manresans com nosaltres". La majoria d'ocasions, indica, són morts anònims. Familiars dels desapareguts assisteixen a les activitats de la Casa de la Pau de la Comunitat de Sant Egidi.

Per a aquest divendres, l'entitat ha convocat un acte de solidaritat, record i pregària pels immigrants morts a alta mar. Es farà a partir de les 7 de la tarda a la plaça Major. També hi intervindran nouvinguts residents a la ciutat que van arribar a Europa amb pasteres.

Per a la Comunitat de Sant Egidi, cal posar fi immediatament a les morts al mar, crear una xarxa per a sol·licituds d'asil regulars i multiplicar els esforços diplomàtics per aturar les guerres que hi ha obertes, que en gran part són l'origen del fenomen migratori. Considera que si Europa no està a l'alçada de les circumstàncies, seria necessari que ho fessin les Nacions Unides.

La UE actua

Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) demanaran avui a l'Alta Representant comunitària, Federica Mogherini, que iniciï "immediatament" els preparatius d'una operació de seguretat i defensa, dirigida a destruir les embarcacions dels traficants d'immigrants. "L'Alta Representant està convidada a iniciar immediatament els preparatius per a una possible operació de seguretat i defensa a aquest efecte, d'acord amb la llei internacional", assenyalen els líders comunitaris en l'esborrany de la seva declaració d'avui. "Ens comprometem a emprendre esforços sistemàtics per identificar, capturar i destruir les embarcacions abans que siguin usades pels traficants", afegeix el document.