El President de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir davant d'una trentena de corresponsals de mitjans internacionals que, en el que depèn d'ell, que "és molt", les eleccions catalanes seran el 27 de setembre. Mas va fer aquestes declaracions durant una trobada amb corresponsals estrangers -sense presència de premsa nacional- que va mantenir al Palau de la Generalitat coincidint amb Sant Jordi, com ja va fer l'any passat i les Diades de l'11 de setembre.

Acompanyat del secretari d'Afers Estrangers i de la UE, Roger Albinyana, Mas va explicar als periodistes la situació del procés sobiranista i va acusar l'Estat de fer "tot" el possible per "avortar-lo", segons un comunicat emès per la Generalitat. Encara que el President va avisar que "el que no poden impedir -des de l'Estat- és que la gent vagi a les urnes amb motiu de les eleccions i les transformi en un plebiscit sobre la sobirania de Catalunya". Mas va denunciar la "poca qualitat democràtica" i la "miopia política total" del govern del PP per "l'enorme virulència" amb la qual, segons la seva opinió, està atacant el procés sobiranista català.

Davant les preguntes dels corresponsals sobre el calendari electoral, Mas va asseverar: "en el que depèn de mi, que és molt, les eleccions a Catalunya seran al setembre, el dia 27". No obstant això, va remarcar que "no tot depèn de mi", i va posar com a exemple del que pot ocórrer que el president del govern central, Mariano Rajoy, decideixi convocar eleccions generals abans de la data prevista -s'esperen per a final d'any. "Podria influir en el nostre calendari? Hauríem de parlar-ho a Catalunya", va assenyalar el President, qui, això no obstant, va insistir que la seva intenció és convocar eleccions el 27-S.

Durant la trobada, el President català va reiterar la seva queixa cap a ERC perquè considera que el pacte del gener passat pel qual es va acordar l'avançament electoral no s'està complint, ja que CiU perd "algunes votacions al Parlament que no s'haurien de perdre", com per exemple la votació sobre el consorci sanitari de Lleida o una altra sobre la taxa turística. "No vull traslladar que no tinguem cap tipus d'estabilitat parlamentària, perquè seria fals", va puntualitzar el President, que va afegir que, encara que "no la tenim garantida al 100%, en aquest moment l'esquema és estable".

Preguntat sobre si el fet que no hagi prosperat la llista unitària pot dificultar el reconeixement internacional, Mas va explicar que perquè hi hagi una lectura clara del resultat hauria d'haver-hi "molts vots a favor de la llista del sí -a la independència- i això està en mans de la gent".

Sobre el suport internacional al procés sobiranista, Mas va admetre que el Govern està "feliç" quan veu que "un país estranger apareix com a neutral", que és, segons el seu parer, "la posició més intel·ligent", perquè, a hores d'ara, ningú no sap què passarà al futur amb la relació entre Catalunya i l'Estat.

El President de la Generalitat, Artur Mas, va reivindicar ahir en la diada de Sant Jordi el "dret a decidir" i va apel·lar a la unitat i a l'"heroïcitat" per fer front a "dracs" que no respecten Catalunya ni la seva voluntat de governar-se.

Hores abans, Artur Mas va pronunciar el discurs institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, en què va usar la metàfora del drac de Sant Jordi per criticar veladament el govern central. També va apel·lar a la unitat a Catalunya: "la magnitud dels reptes fa que només puguem tirar endavant si anem tots junts", va afegir el President català, després de les crítiques d'ahir a ERC per no complir "al cent per cent". Al·ludint a la llegenda de Sant Jordi, Mas va indicar que ara hi ha "molts dracs", com la "ignorància", l'"atur", la "malaltia", la "soledat", i "altres dracs" com "la falta de respecte a la dignitat" de Catalunya i a la seva voluntat de "governar-se".